Lekkage van zonnepanelen voorkomen

Zonnepanelen worden op een dak gelegd en worden zodoende bevestigd aan de dakpannen. Het is erg belangrijk dat deze goed bevestigd worden, want u zult onder andere te maken krijgen met regen, wind en andere weersomstandigheden. Als de zonnepanelen niet goed geïnstalleerd worden, kan dat zorgen voor lekkage van zonnepanelen. Dat is natuurlijk iets wat u wilt voorkomen. De waterschade kan namelijk flink oplopen binnen uw woning en daarom kunt u dit maar beter laten installeren door een echte expert.

Lekkage van zonnepanelen voorkomen? Kies voor een professionele installatie

Lekkage van zonnepanelen komt niet vaak voor. In principe gebeurt dat alleen maar als deze zijn geïnstalleerd door een partij die daar geen verstand van heeft. Het moet echter wel echt goed gebeuren, want door de jaren heen moeten de zonnepanelen verschillende weersomstandigheden doorstaan. Hierbij kunt u denken aan hagel, regen en harde wind. Als de zonnepalen niet goed geïnstalleerd zijn, kan het water via de losliggende dakpannen naar binnen komen. Dat kan ook weer flinke gevolgen, zoals waterschade. Lekkage van zonnepanelen is gelukkig goed te voorkomen, zolang de installateur maar de juiste materialen gebruikt.

Zo is het onder andere belangrijk dat de monteur het juiste aantal dakhaken gebruikt, de bestaande ongemakken goed controleert en repareert, gebruikmaakt van betrouwbaar bevestigingsmateriaal en tot slot de zonnepanelen goed aansluit.

Bestaande problemen controleren

Van tevoren is het belangrijk dat de installateur goed kijkt of er al bestaande problemen zijn. Zijn er bijvoorbeeld al bepaalde dakpannen defect? Als er al problemen zijn, wordt het al erg lastig om de zonnepanelen goed te installeren.

Dakhaken

Als u lekkage van zonnepanelen wilt voorkomen, is het belangrijk dat er voldoende dakhaken worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat er niet te veel druk komt te staan op de haken. Indien er te weinig haken worden gebruikt, is dat wel het geval. Dat heeft weer gevolgen op de dakpannen, waardoor er lekkage kan ontstaan.

Betrouwbare materialen

Naast de dakhaken is het ook belangrijk dat de andere materialen van betrouwbare kwaliteit zijn. Zo wordt het aangeraden om zonnepanelen met kliksystemen te vermijden. Bij veel regen kunnen deze los schieten en dat is natuurlijk niet aan te raden. Gelukkig zijn er betere alternatieven beschikbaar.

Goede aansluiting met de dakpannen

Als de zonnepanelen zijn bevestigd, is het nog weer belangrijk dat de dakpannen goed op elkaar aansluiten. Daarvoor is het belangrijk dat er inkepingen worden gemaakt in de dakpannen. Zonder deze inkepingen kunnen er kieren ontstaan tussen de losliggende dakpannen.

Lekkage van zonnepanelen op een plat dak

Op een plat dak wordt het dak extra belast. Het gewicht kan er zelfs voor zorgen dat er haarscheurtjes voorkomen in de dakbedekking, waardoor ook weer lekkage en daardoor waterschade kan ontstaan. Bij een plat dak is het dus extra belangrijk om te controleren of alles naar behoren is.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Profiteer dan van onze energie aanbiedingen! Via onze energievergelijker kunt u kinderlijk eenvoudig energie vergelijken. U voert simpelweg u postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent het vergelijkingssysteem welke energieleverancier het voordeligste is. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan. Overstappen van energieleverancier duurt slechts enkele minuutjes. Daarmee bespaart u al gauw enkele honderden euro’s op jaarbasis.