Liander beperkt zonne-energie in delen van Friesland

Netbeheerder Liander heeft een beperking opgelegd aan zonne-energie in Friesland. Dit houdt in dat zonnepanelen eigenaren niet meer alle zonnestroom mogen terugleveren. Liander vreest dat het elektriciteitsnetwerk anders wordt belast. De beperking is voor de komende drie jaar opgelegd. 

Liander beperkt zonne-energie in delen van Friesland

In de tussentijd zal het elektriciteitsnet worden versterkt. Het betreft een aantal Friese regio’s waaronder Holwerd en Ameland, en Buitenpost en omstreken. Wat de omvang van de beperkingen is moet de netbeheerder nog gaan uitzoeken. De beperking is het gevolg van een enorme opkomst van nieuwe zonneparken. Er zijn in Friesland al 120 nieuwe aanvragen ingediend bij Liander. Het gebied Oosterwolde zag het aandeel in zonne-energie de laatste jaren explosief stijgen.

Schakelstation in Oosterwolde moet versterkt worden

Om overbelasting te voorkomen hebben zij dus de beperkingen opgelegd. Zo is de netbeheerder druk bezig het schakelstation in Oosterwolde te versterken. Zij hebben daar naar verwachting drie jaar voor nodig.  Zij zullen voor Ameland, Holwerd en Buitenpost dezelfde termijn gaan instellen. Zo blijkt ook dat Friese weilanden populair zijn voor de bouw van zonneparken. Dat zorgt ook voor weer stijgende grondprijzen.

Kritiek op nieuwe zonneparken

Toch is er ook kritiek rondom de aanleg van nieuwe zonneparken. Omwonenden en milieuorganisaties vrezen voor aantasting van het milieu maar ook het landschap. Zo zijn er steeds meer investeerders die Friese landeigenaren benaderen voor de bouw van een nieuw zonnepark. Boerenbedrijven verhuren percelen grond voor hoge bedragen. Uiteindelijk zal dat weer kunnen resulteren in een duurdere prijs voor zonne-energie.

 

Plaats een reactie