Maandbedrag energie: hoe wordt dit berekend?

Maandbedrag energieHelaas is de energierekening voor veel huishoudens dit jaar omhooggegaan. De kans is dus groot dat ook uw energierekening 2019 is gestegen. Iedere maand betaalt u dus een hoger bedrag aan uw energieleverancier. U ontvangt altijd een jaarafrekening na twaalf maanden en hierop staat omschreven hoeveel u nu echt verbruikt hebt. Iedere maand betaalt u daarvoor een termijnbedrag (ook wel: het voorschotbedrag). Hoe wordt het maandbedrag energie nou precies berekend? In dit artikel vertellen wij u daar graag meer over.

Tip: wilt u graag besparen op uw energierekening? Raadpleeg onze energievergelijker!

Maandelijks voorschotbedrag

U betaalt uw energierekening altijd per jaar én dus niet op maandbasis. Dit heeft ermee te maken dat de energiekosten in de winter veel hoger zijn. Dat is natuurlijk ook logisch, want dan zetten wij vaker de verwarming aan. Uw maandbedrag energie bestaat uit verschillende kosten: uw energieverbruik, vastrecht en de netwerkkosten.

Kosten voor uw energieverbruik

Uw energieleverancier bepaalt de energietarieven die u betaalt per kWh stroom en per m3 gas. De energieleverancier gaat na wat uw energieverbruik was in de afgelopen jaren. Op basis daarvan wordt een gemiddelde berekend en zodoende wordt het maandbedrag energie voor uw energieverbruik berekend. Gaat u wonen in een nieuwbouwwoning en zijn er daardoor nog geen cijfers beschikbaar? Dan wordt er een inschatting gemaakt op basis van de grootte van de woning, de ligging, isolatie en aantal gezinsleden. Over uw energieverbruik betaalt u ook verschillende kosten en belastingen, waaronder energiebelasting, btw, ODE (Opslag Duurzame Energie) en tot slot nog een regiotoeslag gas.

Vastrecht

Ook betaalt u vastrecht voor uw energierekening. Dit zijn vaste leveringskosten die ieder huishouden betaalt aan de energieleverancier. Uw energieleverancier mag deze kosten zelf bepalen en daar kunt u dus ook op letten tijdens het energie vergelijken.

Netwerkkosten

Tot slot bestaan er ook nog netwerkkosten. Deze kosten worden gerekend voor het transport naar uw woning. Dit kan verschillen per regio. Hoeveel deze kosten voor uw woning zijn, kunt u berekenen in onze energievergelijker. Als u vergelijkt in ons vergelijkingssysteem, berekent u altijd uw maandbedrag energie inclusief alle kosten. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Maandbedrag energie berekenen

Een maandbedrag energie wordt vastgesteld op basis van uw verbruik en woonadres. Ook speelt cashback energie of energie met welkomstcadeau hierin een rol. Bij een cashback-actie krijgt u immers geld terug op uw jaarafrekening. Dat wordt dus als korting verrekend op uw energiekosten. Via ons handige vergelijkingssysteem kunt u eenvoudig uw energiekosten berekenen. Op basis van uw postcode + huisnummer en verbruik berekent het vergelijkingssysteem welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.

Jaarafrekening

Ieder jaar krijgt u een jaarafrekening gepresenteerd door uw energieleverancier. Hierop staat omschreven wat u nu precies verbruikt heeft. Blijkt het toch dat u minder stroom en gas hebt verbruikt? Dan krijgt u geld terug op uw bankrekening. Heeft u daarentegen juist meer gebruikt? Dan betekent dit dat u juist geld moet betalen. Het is dus daarom om uw maandbedrag energie nooit te laag te zetten, om te voorkomen dat u moet bijbetalen.

Maandbedrag energie aanpassen

Bij de meeste energieleveranciers kunt u uw maandbedrag energie aanpassen. Meestal kunt u dit zowel omhoog zetten als omlaag zetten. Verwacht u op korte termijn een nieuw gezinslid? Dan kan het raadzaam zijn om het maandbedrag energie iets omhoog te zetten. Ook wanneer er een strenge winter op komst is, is het raadzaam om uw maandbedrag energie omhoog te zetten. Heeft u uw woning echter verduurzaamd? Dan kan het juist interessant zijn om het maandbedrag energie omlaag te zetten.

Energie vergelijken?

Wilt u graag controleren of uw huidige energiemaatschappij nog wel bij u past? Dan kunt u hier direct energiemaatschappijen vergelijken. Dat werkt erg eenvoudig: u voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in en op basis daarvan berekent het systeem welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energiemaatschappij staat altijd bovenaan. Heeft u de geschikte energieleverancier gevonden? Dan kunt u overstappen middels de oranje knop. Overstappen van energieleverancier duurt slechts enkele minuten. Vanwege gratis overstapservice hoeft u uw oude contract niet op te zeggen. Dat verzorgt uw nieuwe energieleverancier namelijk voor u. Zo wordt overstappen én besparen wel erg eenvoudig.

Plaats een reactie