Maar 25% van lokale overheden neemt groene stroom af

greenpeace
Greenpeace heeft Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) laten onderzoeken hoeveel gemeenten hebben gekozen voor groene stroom zo schrijft het Financieel Dagblad. Hieruit bleek dat er maar 25% van de 308 onderzochte gemeenten een groen energiecontract hebben.

Overheid en gemeenten moeten schakelen naar duurzame energie

Het Rijk en de Gemeenten moeten net zoals de consumenten en bedrijven de overgang gaan maken naar een duurzame energievoorziening. Toch zijn er nog altijd 198 lokale overheden die nog gebruik maken van grijze energie. Voor Greenpeace is een energieleverancier ondanks dat het groene energie levert maar ook eigenaar van een kolencentrale is geen groene energieleverancier. Zij worden gezien als vervuilend. Het onderzoek heeft zich niet specifiek gericht op afzonderlijke contracten.

Streven van 100% duurzame inkoop in 2015 niet behaald

In 2007 maakten de lokale overheden en het rijk een afspraak dat zij zich zouden inspannen om in 2015 om hun energie 100% duurzaam in te kunnen kopen. De energieleveranciers worden geselecteerd op duurzaamheid in een rapportage van Greenpeace met de Consumentenbond en het Wereld Natuurfonds die ieder jaar gepresenteerd word. Negen jaar later is deze afspraak dus nog niet behaald.

Groencertificaten worden niet gezien als een vorm van duurzame energie opwekking omdat deze groene energie word opgewekt buiten de Nederlandse grenzen. Van belang voor Greenpeace is dat de energieleverancier zijn groene energie ook echt produceert in Nederland. Ze dragen niet bij aan het verduurzamen van de Nederlandse energievoorziening.

Groene energie hoeft niet duurder te zijn

De gemeenten kopen hun energie vaak op grote schaal collectief in, ze zouden groene energie als claim moeten opnemen in de voorwaarden voor het aanbesteden zodat ze definitief duurzaam kunnen worden. Er is geschat dat alle Nederlandse gemeenten per jaar 2.6 TWh aan energie verbruiken, ter vergelijking: Dit omvat 2% van het totale energieverbruik in Nederland.

Greenpeace stelt dat het de overheden niet veel hoeft te kosten om over te stappen, zij kunnen de capaciteit aan energie prima dekken met groencertificaten mits het afkomstig is van Nederlandse windenergie bijvoorbeeld.

Provincie Utrecht goed bezig met groene energie

De meest duurzame gemeente uit het onderzoek was de provincie Utrecht, maar ook EIndhoven en Oost-Brabant kregen een goede voldoende, in het oosten van Apeldoorn, Enschede en Deventer werden er ook voldoendes behaald. Toch vind Greenpeace dat de rest van de gemeenten nu moeten volgen met het verduurzamen. Dit zijn de gemeenten die hebben gekozen voor schone energie.

Groene energieleveranciers vergelijken?

Bent u zelf misschien voorstander van groene energie en wilt u weten welke energieleveranciers in uw regio groene energie aanbieden? Dat kan! Start met groene energie vergelijken via onze energievergelijker en bekijk welke energieleveranciers in uw regio groen opgewekte energie leveren en welke daarvan de goedkoopste energieleverancier is..

Plaats een reactie