Verbruiken we meer stroom doordat we nu thuiswerken?

thuiswerken stroomNormaalgesproken zetten de meeste mensen pas in de avonduren hun verwarming of de lampen aan. Echter werken we nu vanaf huis en daarmee verbruiken we meer stroom. Althans, dat zou je zeggen. De energiemaatschappijen beweren echter anders: er wordt nauwelijks meer energie verbruikt dan we normaal zouden doen rond deze tijd. Dat heeft een belangrijke oorzaak: het warme en zonnige weer. Thuiswerken kost u dus vrijwel niets extra.

Lichte stijging

Volgens Essent is er slechts een lichte stijging van circa 2 tot 4 procent in het energieverbruik. Het lijkt erop dat huishoudens nagenoeg hetzelfde energieverbruik behouden. Volgens de energieleverancier heeft dit te maken het zonnige weer. U heeft immers de mogelijkheid om simpelweg een raam open te zetten. Als thuiswerker kunt u mogelijk ook kiezen voor een werkplek waar het zonnetje schijnt. Dan heeft u in principe geen verwarming nodig, waardoor de energiekosten ook niet onnodig oplopen.

Minder energieverbruik door de zakelijke markt

Tegelijkertijd verbruikt de zakelijke markt ook aanzienlijk minder energie. Dat is natuurlijk ook goed te verklaren. Kledingzaken of kappers zijn momenteel (nog) gesloten. Deze bedrijven zullen hierdoor vanzelfsprekend veel minder energie verbruiken in de komende periode. Andere grootverbruikers, waaronder musea en theaterzalen, zullen ook minder energie verbruiken. Immers kunnen ook deze zaken niet open tijdens de Coronacrisis.

Thuiswerkers verbruiken niet veel stroom

De verwarming mag dan niet veel aanstaan bij de meeste huishoudens, maar hoe zit dan met het stroomverbruik? Immers staat er nu wel een computer zo’n acht uur per dag te branden. Tijdens de pauze zal men misschien even de televisie aanzetten. Het klopt wel degelijk dat het stroomverbruik wel lichtelijk stijgt. Gelukkig is stroom wel goedkoper dan gas.

Er zijn wel verschillende manieren hoe u kunt besparen tijdens het thuiswerken. Zo kunt u uw beeldscherm uitzetten als u pauze neemt, u kunt kiezen voor een minder felle stand van uw beeldscherm en u kunt de adapter niet onnodig in het stopcontact laten zitten. Op die manier kunt u zogeheten sluipverbruik gemakkelijk voorkomen.

Beschikt u over zonnepanelen?

Beschikt u over zonnepanelen? Dan zult u in de aankomende periode ook goede resultaten zien. De zon schijnt overdag volop en dat is gunstig voor de zonnepanelen. U kunt uw laptop dus van uw eigen opgewekte stroom voorzien. Dat maakt thuiswerken dus al helemaal voordelig.

Overige kosten

Alhoewel het stroomverbruik misschien iets stijgt in huis zult u op andere manieren weer besparen. Zo heeft u bijvoorbeeld geen reiskosten en kunt u vaak ook voordeliger eten. Immers stapt u nu niet meer naar een lokaal restaurantje tijdens de pauze van het werk.

Besparen op uw energierekening?

Wilt u tijdens het thuiswerken extra besparen? Dan kunt u energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik kunt u gemakkelijk en snel op zoek naar de goedkoopste energieleverancier.