Meterstanden doorgeven voor juiste eindafrekening energie en gas

Het jaar loopt over een aantal weken ten einde en de meeste huishoudens ontvangen dan ook bericht van de energieleverancier om de meterstanden door te geven. Wanneer u nog niet in het bezit bent van een slimme meter dan zult u deze handelingen zelf moeten verrichten. Want met een slimme meter is het doorgeven van de meterstanden straks verleden tijd.

Hoe ziet de gasmeter eruit?

De gasmeter is voorzien van een enkel telwerk dus dat betekent dat u één telwerk hoeft af te lezen, maar toch zijn er veel consumenten die niet precies weten hoe ze dit moeten doen. De gasmeter is te herkennen aan kenmerken zoals: de opdruk van G4 wat de gasaansluiting typeert of u ziet m3 staan dit is kubieke meter. De energieleverancier zal vragen om de meterstanden voor de komma te noteren.gasmeter aflezen

Is het gasverbruik gestegen of gedaald?

Door deze meterstanden eigenlijk eens in de twee maanden zelf te controleren zult u een hoger gasverbruik sneller opmerken. Het doorgeven van de meterstanden voor de eindafrekening gebeurt doorgaans in het laatste kwartaal van het jaar, maar niet elke energieleverancier hanteert dezelfde periode. Het hangt natuurlijk van de samenstelling van uw huishouden af en het type huis om de gaskosten nauwkeurig te kunnen berekenen, maar aan het einde van het jaar zal wel duidelijk worden hoe hoog of laag uw gasverbruik was.

Hoe ziet uw elektriciteitsmeter eruit?

De elektriciteitsmeter kan voorzien zijn van twee telwerken en wanneer u gekozen heeft voor een dubbeltarief dan heeft u te maken met twee telwerken die u moet aflezen. U geeft dan het hoge en lage verbruik in elektriciteit door. De elektriciteitsmeter is te herkennen aan kWh en wanneer het een dubbele meter betreft word dit aangegeven met een I en II. elektriciteitsmeter-aflezen

Voorkom onjuistheden op de eindafrekening

Heeft u te maken met een enkele elektriciteitsmeter dan heeft de meter een enkel telwerk. Geef hierbij ook de meterstanden voor de komma door en u zit altijd goed. Doe het dan ook op tijd want u wilt voorkomen dat de meterstanden geschat zullen worden. Bij schatting wordt uitgegaan van het gemiddelde verbruik, is het verbruik gedaald omdat u bent begonnen met energie besparen? Dan zult u meer moeten betalen bij schatting en dat is eeuwig zonde van het geld. Houdt daarom altijd in het achterhoofd: Opletten is ook besparen.

Iedereen aan de slimme meter in de toekomst

De Nederlandse huishoudens krijgen in de komende jaren vanzelf een oproep dat de slimme meter zal worden geïnstalleerd. De slimme meter kan op afstand worden gelezen door de energieleverancier waardoor u de meterstanden niet meer hoeft door te geven. Toch is het van belang om zelf de meterstanden goed bij te houden want waar gewerkt word worden ook wel eens fouten gemaakt. De slimme meter weigeren mag ook lees daarvoor dit artikel van de Rijksoverheid.

Overstappen na een hoge eindafrekening? Dat kan op EnergieVergelijking.nl

Heeft u uw meterstanden al doorgegeven en de eindafrekening al ontvangen? Dan kan het zijn dat u niet tevreden bent met het resultaat omdat u moet bijbetalen. In dat geval bent u vrij mits uw contract dat toelaat om over te stappen naar een andere energieleverancier. Het vergelijken van energie en gas is eenvoudig maar u bespaart ten opzichte van uw huidige energieleverancier veel geld.

6.3/10 - (121 stemmen)

2 gedachten over “Meterstanden doorgeven voor juiste eindafrekening energie en gas”

Plaats een reactie