Steeds minder leveranciers van grijze stroom

Uit onderzoek van het Nederlandse World Informatie Service on Energy (WISE) is gebleken dat er steeds minder leveranciers van grijze stroom zijn. Twee derde van de energieleveranciers levert namelijk nog uitsluitend groene stroom.

Ieder jaar houdt WISE een onderzoek naar het type stroom dat wordt geleverd door energieleveranciers. Uit het onderzoek is gebleken dat er nog maar enkele bedrijven zijn die grijze stroom leveren. Ruim twee derde van de energieleveranciers leveren op moment van schrijven alleen nog maar duurzame stroom. Het grootste gedeelte wordt opgewekt via windmolenparken.

Energielabel

In mei is iedere energieleverancier verplicht om het energielabel te vernieuwen. Op het energielabel wordt vermeld hoe de samenstelling van stroom eruitziet. Ook dit jaar leverden energieleveranciers weer meer groene stroom. Dat is natuurlijk positief.

Echter is het toch ook minder positief dat Nederland nog steeds laag staat op de internationale ranglijst als het gaat om het opwekken van duurzame stroom. Ongeveer 1/8e van de totale hoeveelheid stroom kwam in 2017 uit hernieuwbare energiebronnen, zoals wind, zon of biomassa.

Grote energieleveranciers en grijze stroom

Het klinkt natuurlijk erg fantastisch dat ruim twee derde van de energieleveranciers uitsluitend groene stroom leveren. Echter gaat dit wel om de kleine spelers van de energiemarkt. De grote energieleveranciers, waaronder Nuon, Essent of ENGIE, leveren nog juist veel grijze stroom. Ook Robin Energie en Gazprom leveren enkel grijze stroom.

Daarnaast blijkt het dat bepaalde energieleveranciers ook buitenlands stroom inkopen, wat helemaal niet zo groen blijkt. Er zijn dan simpelweg goedkope groencertificaten gekocht, waardoor het groen lijkt. Echter blijkt het gewoon goedkope grijze stroom uit het buitenland. Daarom is het ook altijd raadzaam om te letten op de duurzaamheidsscore in de energievergelijker. Energieleveranciers met een hoge score zijn pas écht groen.

Oranje stroom

Het wordt voor Nederlandse huishoudens een flinke uitdaging: kiezen uit ruim 40 energieleveranciers. Als u écht duurzame energie wilt, is het raadzaam om te kiezen voor groene energie dat is opgewekt in Nederland. Dit noemt men ook wel oranje stroom. Gelukkig kunt u gemakkelijk filteren op duurzame stroom in Nederland. Daarmee weet u zeker dat de geleverde stroom écht groen is. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk welke duurzame aanbieder in uw geval het voordeligste is.

Plaats een reactie