Moet ik mijn voorschotnota verhogen voor de winter?

voorschotnota

Als u verwacht meer te gaan verbruiken de komende winter dan kunt u uw voorschotbedrag verhogen. We weten nog niet of de winter 2016/2017 extreem koud zal worden maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid niet gebeuren. Better safe than sorry? Dan kunt u online bij uw energieleverancier het bedrag dat u nu betaalt bijvoorbeeld verhogen met €10 of meer. 

Of vergelijk eerst de energie aanbiedingen voordat u verhoogt

U kunt ook uw huidige energieprijzen vergelijken bij een andere aanbieder en zien wat u dan gaat betalen. Wilt u starten met besparen op de energierekening? Lees dan ons vorige bericht over besparen op de energierekening 2016/2017. Door eerst te beginnen met energie vergelijken kunt u incalculeren hoeveel u minder gaat betalen voor het komende jaar. Stel u bespaart €300 ten opzichte van uw huidige energierekening dan heeft u die besparing al vastgelegd.

Voorschotnota verhogen een eitje maar verlagen niet

Daarna kunt u zelf beslissen of u uw voorschotnota wilt wijzigen, immers u gaat al minder betalen voor hetzelfde verbruik dus eigenlijk hoeft u dan niets meer te doen. Bent u gewisseld van energieleverancier en verwacht u later toch dat het energieverbruik zal toenemen? Dan kunt u in het uiterste geval uw voorschotnota wijzigen. Waarom we aangeven dat u eerst het beste kunt beginnen met energie vergelijken is het volgende: Een voorschotnota verhogen gaat heel makkelijk, maar het verlagen ervan niet.

Houdt de meterstanden nauwlettend in de gaten

Het is eigenlijk heel krom want een voorschotnota verhogen gaat veel makkelijker maar verlagen weer niet. Ook verschilt het per aanbieder hoeveel u mag verhogen, de ene energieleverancier hanteert geen plafond en de ander weer wel. Hieronder laten we zien wat een energieleverancier toestaat wat betreft het verlagen en verhogen.

 • Budget energie voorschot verlagen maximaal 10% verhogen 100%
 • Delta energie voorschot verlagen maximaal 15%* verhogen onbeperkt
 • EON voorschot verlagen maximaal 10% verhogen onbeperkt
 • Engie energie verlagen maximaal 50% verhogen onbeperkt
 • Eneco verlagen en verhogen onbeperkt
 • Energiedirect verlagen 10% verhogen maximaal 500%
 • Essent verlagen en verhogen onbeperkt
 • Greenchoice verlagen en verhogen onbeperkt
 • Huismerk energie verlagen maximaal 10% verhogen maximaal 10%
 • NL energie verlagen maximaal 15% en verhogen onbeperkt
 • NUON verlagen en verhogen onbeperkt
 • Oxxio verlagen maximaal 40% en verhogen maximaal 200%
 • Qurrent verlagen maximaal 10% en verhogen maximaal 100%

De exacte voorwaarden dient u bij de energieleverancier op te vragen want wilt u meer dan het maximale verlagen dan moet u dit telefonisch aanvragen en een reden opgeven. EnergieDirect geeft u twee keer per jaar de mogelijkheid om het voorschotbedrag te wijzigen. Qurrent klanten moeten contact zoeken met de klantenservice wanneer zij het voorschotbedrag willen wijzigen.

Stel u verhoogt uw voorschotnota nadat u bent overgestapt dan nog zult u minder betalen voor uw energiekosten ondanks dat het verbruik gestegen is. Houdt vanaf nu ook eenmaal per maand uw energieverbruik in de gaten, een eventuele stijging zult u dan eerder opmerken. Als er niets veranderd in uw persoonlijke situatie dan zullen de energiekosten ook gelijk blijven.

Verbruik toch gestegen? Verhoog online uw voorschotbedrag

Houdt uw gasverbruik in de gaten en de tijdstippen waarop u de verwarming aanzet. Loop eens wat vaker naar de meterkast en let op uw gasmeter. Ziet u een significante stijging? Dan kunt u de maand erop uw voorschotnota verhogen. Het verhogen kan nuttig zijn maar onnodig verhogen hoeft niet met deze tips.

Energie aanbiedingen 2017 vergelijken

EnergieVergelijking.nl houdt de actuele energie aanbiedingen in de gaten waarop u kunt vergelijken. Bezint u eer u begint met de voorschotnota verhogen maar bekijk eerst hoeveel u kunt besparen op uw energiekosten. Stap gratis over naar een energieleverancier met een energiecontract van maximaal 12 maanden en herhaal dit volgend jaar weer voor de hoogste besparing.

Plaats een reactie