Moet ik mijn zonnepanelen vaak reinigen?

Zonnepanelen bezitters vragen zich toch wel af: Moet ik mijn zonnepanelen vaak reinigen? Zonnepanelen kunnen door weersomstandigheden vervuilt raken. Of dit nu door vogelpoep of andere aanslag is. Als zich dan een dikkere laag vormt op de zonnepanelen dan zou dat de opbrengst kunnen verlagen. De één denkt dat het wel meevalt en de andere vind dat het zijn opbrengst echt schaadt.

Moet ik mijn zonnepanelen vaak reinigen?

Als u de zonnepanelen voorzichtig schoonmaakt dan hoeft het reinigen geen probleem te zijn. Met een goede telescoopwisser kunt u vaak wel bij de zonnepanelen komen. En daarmee de panelen goed wassen. Denk er dus vooral om dat er geen agressieve middelen worden gebruikt. Ook zonnepanelen kunnen beschadigen natuurlijk. Dus ga het liefst niet aan de slag met CIF of een ander schuurmiddel. Een allesreiniger wordt ook niet echt aangeraden. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen te koop voor het reinigen van de zonnepanelen.

Lauw water en een spons is voldoende

Met enkel lauw water en een spons of doek komt u al een heel eind qua reinigen. Wanneer zich echt vuil heeft aangekoekt dan kunt u daarvoor een bestemd middel gebruiken. Bij de bouwmarkt verkopen ze van het merk HG ook zonnepanelen reiniger. Een flesje kost je dan rond de €6,60. Dat is niet heel duur toch? Online zoeken naar een goede zonnepanelen reiniger kan natuurlijk ook.

Opbrengst zonnestroom kan tot 5% lager zijn bij vervuilde zonnepanelen

Het schoonmaken van uw zonnepanelen komt uw rendement alleen maar ten goede. Als u de zonnepanelen weinig tot nooit zou reinigen dan zou het nadelig kunnen zijn voor uw opbrengst. En het reinigen draagt ook bij aan de levensduur van uw zonnepanelen. De auto maken we immers ook geregeld schoon. Met droog weer lopen zonnepanelen juist kans op meer zand en stuifmeel die in de lucht hangen. Deze dalen dan neer op uw zonnepanelen. Het lijkt weinig maar deze laag stof die neerdaalt kan uw opbrengst verlagen. Hoe vaak een reinigingsbeurt nodig is valt niet echt te zeggen. Houdt gewoon een vier keer tot zes keer per jaar aan. Dan zit u altijd goed.

Zelf doen of laten doen?

Het oog ziet natuurlijk ook meer, als u ziet dat uw zonnepanelen toch best wel vies zijn dan kunt u een reinigingsbeurt overwegen. Als het dak moeilijk begaanbaar is, dan is het inhuren van een professional geen slecht idee. Het kost u dan wel meer geld maar dan weet u ook dat het goed gebeurt.

Reinig ze wanneer er weinig zon is

Ramen worden het beste schoongemaakt bij bewolking omdat volle zon ervoor zorgt dat er strepen achterblijven door snel verdampend water. Dit geldt ook voor uw zonnepanelen. U kunt ze dan ook het beste in de avonduren of bij bewolking schoonmaken. Eenmaal gereinigd kunt u de zonnepanelen het beste door de wind laten drogen. Afnemen met een doek hoeft dus niet. Mocht u veel bomen rondom uw dak hebben dan is de kans meer aanwezig dat uw zonnepanelen vies worden. De meningen verschillen over het reinigen van de zonnepanelen. Het gaat erom wat u zelf vind. Dus als u voor een maximale opbrengst gaat dan is een aantal keren de zonnepanelen reinigen geen slecht idee.