Nederland gaat arme landen voorzien van duurzame energie

zuidafrika-duurzame-energie

Minister Liliane Ploumen schrijft dat Nederland in de komende 50 jaren duurzame energie gaat leveren aan arme landen. Het sluit aan op het programma dat 10 jaar geleden is ontwikkeld om 10 miljoen mensen in ontwikkelingslanden te helpen.

De Inspectie Ontwikkelingssamenwerking van het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft gemeld dat er met het programma ruim 16 miljoen arme mensen gebruik hebben kunnen maken van duurzame energie. Deze was dan afkomstig van zonnepanelen of windenergie, er werd ook op gelet dat er met schonere kooktoestellen werd gekookt in plaats van het traditionele houtvuur.

Meer mensen toegang geven tot elektriciteit en licht

Op deze manier krijgen mensen in de derde wereld landen sneller toegang tot het gebruik van duurzame energie, maar word de uitstoot ook verminderd, en het bied perspectieven voor de allerarmsten. Door te werken met schone kooktoestellen is er minder kans op longaandoeningen.

Voor Nederlandse huishoudens normaal maar voor de inwoners van de derde wereld landen is het niet vanzelfsprekend om gebruik te kunnen maken van elektriciteit en licht. Ploumen benadrukt ook dat het meer werkgelegenheid met zich meebrengt en de bedrijvigheid in die landen krijgt een enorme impuls. Het Nederlandse project heeft in Ghana industriƫle zones opgezet waar de bevolking goedkoop toegang heeft tot schone elektriciteitsnetwerken.

Minstens 100 miljoen nodig voor nieuwe projecten

De Minister wil dat er nog meer geld word vrijgemaakt om meerdere klimaatprojecten in de armere landen te financieren. De armere landen dragen juist het minst bij aan het klimaatprobleem, maar hebben het snelst last van de klimaatveranderingen. Denk hierbij aan droogte en overstromingen. Ploumen gaat 50 miljoen euro investeren maar verwacht het overige geld te kunnen behalen uit de privaat sector.

Bron:Rijksoverheid

Plaats een reactie