Nederlanders betalen meer voor gas dan andere EU landen

Volgens een bericht van de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat Nederlanders veel meer voor hun gas betalen dan andere EU landen. In de laatste 6 maanden van 2015 betaalden we €0.75 ct voor een kubieke meter gas. De prijzen voor elektriciteit liggen daarentegen lager dan andere landen.

Gasprijzen afgelopen 5 jaar duurder geworden

De afgelopen 5 jaar is de gasprijs gestegen met 10 eurocent per m3 naar 75.4 eurocent, voorname reden is de verhoogde belasting op gas. De kostprijs voor gas was al gestegen met €0.9 eurocent, daarbovenop kwam nog de btw en heffing die met 9.5 eurocent verhoogd zijn. Er waren 4 andere landen waar de gasprijs juist hoger lag dan in Nederland.

Nederlandse gasrekening goedkoper dan Spanje

Gemiddeld genomen word er in de EU €0.69 ct per kubieke meter gas betaalt dat was in 2010 nog maar €0.55 ct. De berekening werd gedaan onder 28 EU landen. In Italië, Portugal, Spanje en Zweden word er het meeste betaalt voor een kubieke meter gas, daar lag de gemiddelde prijs op €1,14. Voor de gasrekening betalen we in Nederland ongeveer €1200 per jaar.

Nederland betaalt al jaren boven modaal voor zijn gasprijzen en de belastingen op gas zijn sneller gestegen dan de rest van de EU landen. Ter vergelijking: Eind vorig jaar lagen we €0.06 ct boven de modale gasprijs. In andere landen zijn niet alle huishoudens aangesloten op het gasnetwerk waar dat in Nederland wel het geval is. Een ander land dat ook met een flinke stijging te maken heeft gehad is Spanje. Daar steeg de kostprijs met €0.30 ct en namen de belastingen toe met €0.10 ct. De totale gasprijs in Spanje steeg dus van €0.53 ct naar €0.90 ct.

Energieprijzen zijn sinds 2010 stuk goedkoper

We mogen dan bovenmodaal betalen voor onze gasprijzen voor onze energieprijzen betalen we juist minder dan in de EU. De kostprijs voor energie daalde terwijl in de andere EU landen deze juist steeg. In 2010 behoorde Nederland nog tot één van de duurste EU landen met zijn dure energieprijzen. Tegenwoordig liggen we onder het gemiddelde met de prijs voor energie. We betaalden in 2015 €580 aan energiekosten en was de energieprijs €2.7 eurocent goedkoper per kilowattuur. Denemarken heeft te maken met de hoogste kosten waar het hun energieprijzen aangaat zij betalen €0,30 ct per kilowattuur.

Plaats een reactie