Netbeheerders en energieleveranciers investeren extra geld voor goed beheer van energiedata

Energie-Nederland schreef op haar website dat de netbeheerders en energieleveranciers hebben besloten om extra te gaan investeren in data-uitwisseling. Dit moet het klankenvertrouwen vergroten en voorkomt dit later ook dat er onjuist word omgesprongen word met de data van de consument. Zo heeft de energieleverancier eerst toestemming nodig van de consument om zijn of haar gegevens in te mogen zien.

Consument moet eerst toestemming geven

Wanneer een consument met de gedachte loopt om over te stappen naar een andere energieleverancier, kan het zijn dat zij eerst om een aanbod op maat vragen bij één van de energieleveranciers of meerdere. Een energieleverancier heeft in dit geval dan wel belangrijke energie informatie nodig van de klant. Het gaat hierbij om het verbruik, de einddatum van het contract maar ook of zij in het bezit zijn van een slimme meter en wat de grootte van de aansluiting is. De energieleverancier kan hiervoor het aansluitingenregister raadplegen. Met deze data kan de energieleverancier vervolgens een aanbod op maat maken.

Zorgvuldiger omspringen met gevoelige data

Eerst kon de energieleverancier deze opvragingen doen zonder de consument. De netbeheerders en energieleveranciers hebben dit aantal opvragingen nu aan een bepaald maximum gesteld. De netbeheerders houden nu in de gaten hoe vaak de energieleveranciers deze opvragingen doen. Als dit binnen de normen blijft is er niets aan de hand. Blijkt het dat het veelvuldig voorkomt dat er allerlei opvragingen worden gedaan dan kan de toegang tijdelijk worden geschorst door de netbeheerders.

Oxxio beboet voor toevoegen onjuiste data in aansluitingenregister

Voor consumenten is het belangrijk dat er betrouwbaar word omgegaan met hun gegevens. En het belang van de veiligheid in het verstrekken van databeheer speelt ook steeds een grotere rol. De groep die zonne-energie terugleveren aan het net vallen hier ook onder. Vorig jaar oktober kwam Oxxio nog negatief in het nieuws omdat zij foutieve gegevens hadden ingevoerd in het aansluitingenregister. Daarop besloot de ACM oxxio te beboeten voor 1 miljoen euro. Het aansluitingenregister is voor elke energieleverancier toegankelijk omdat deze gegevens nodig zijn bij een eventuele overstap.

Zelf eigen aanbod energie aanbiedingen opmaken

Minister Kamp eiste na dit voorval dan ook dat de beveiliging werd aangescherpt om dit soort gevallen in de toekomst te voorkomen. De consument kan uiteraard zelf ook heel goed een eigen aanbod op maat samenstellen aan de hand van zijn energiedata. Wilt u uw eigen energie aanbod samenstellen? Dan kunt u uw energiedata erbij pakken en deze invoeren in de energievergelijker. Op die manier kunnen wij u precies laten zien waar u de goedkoopste energie verkrijgbaar is.