Netbeheerders gaan mogelijk gevaarlijke slimme meters vervangen

Radar van de Avrotros schrijft dat de netbeheerders de komende tijd zo’n 13.000 slimme meters gaat vervangen. De reden is dat deze type slimme meter gas kan lekken. De type slimme meter van Landis en Gyr G4/G5 blijken een kort schroefdraad te hebben. Hierdoor kan er dus gas gaan lekken. Toch wordt er duidelijk vermeld dat de slimme meters niet een direct gevaar vormen.

Kassa van Radar Avrotros bespreekt productiefout in uitzending

De huishoudens die in het bezit zijn van deze slimme meter kunnen deze tot aan de vervanging gewoon gebruiken. Het euvel kwam aan het licht door consumentenprogramma Kassa. Hierin kwamen twee deskundigen aan het woord die de veiligheid van deze slimme meters betwisten. De deskundigen waaronder  een Emeritus hoogleraar veiligheid en een onafhankelijk technisch onderzoeker concludeerden de productiefout.

Deskundigen: Vervang slimme gasmeter zo snel mogelijk

Beide deskundigen vinden dan ook dat de slimme meters zo spoedig mogelijk vervangen moeten worden. Het ging in totaal om 40.000 slimme gasmeters waarvan er al circa 15.000 zijn vervangen. De overige slimme gasmeters worden begin volgend jaar vervangen. De huishoudens zelf hoeven niets te doen en niets te betalen. Netbeheer Nederland heeft een verklaring uitgebracht waarin ze stellen dat de slimme gasmeters worden vervangen. En de reden is dat de slimme meter gasmeters waarschijnlijk niet een gemiddelde levensduur zullen hebben.

Eerder dit jaar al afwijkende slimme meters geconstateerd

Een aantal netbeheerders zag nog geen reden om over te gaan tot het vervangen van de slimme meters. Radar heeft eerder dit jaar al een uitzending besteed aan afwijkende slimme meters. Er is zelfs een meldpunt geopend waar gedupeerden hun slimme meter konden registreren. Deze groep had namelijk te maken met een te hoog verbruik achteraf. De slimme meter ronde het verbruik naar boven af.

Blijf het verbruik zelf monitoren

Met een slimme meter hoeft een klant in principe niets meer te doen. De energieleverancier en netbeheerder kunnen het verbruik op afstand inlezen. Toch doet u er verstandig aan om uw verbruik te noteren. Op die manier kunt u afwijkingen sneller opmerken. Klopt uw verbruik achteraf niet? Trek dan aan de bel bij uw energieleverancier. U weet zelf het beste hoe hoog uw verbruik is en of er wat veranderd is.

Plaats een reactie