Nibud stelt dat woningeigenaren wachten met verduurzamen

Het Nibud stelt dat woningeigenaren wachten met verduurzamen. De grote reden is dat zij meer duidelijkheid verwachten van de overheid. De meesten zijn dan ook niet van plan om hun woning te renoveren tot energiezuinig. Het Nibud heeft 1500 woningeigenaren ondervraagt. En ruim 43% daarvan zegt de komende jaren er ook niets aan te willen doen. Zo komt ook naar voren dat de woningeigenaren vinden dat de overheid meer financiële hulp moet bieden. Een dergelijke investering is immers al kostbaar genoeg.

Woningeigenaren wachten met verduurzamen en gaan voor zekerheid

Zo is ook de verwachting dat duurzaam renoveren goedkoper wordt in de toekomst. Er kan van alles gebeuren en de woningeigenaar wacht daar dus op. Ook leeft de angst dat een dergelijke investering zich niet zal terugverdienen bij de verkoop van de woning. De woningen die voorzien zijn van een onzuinig energielabel zoals D of zelfs lager die kunnen een verduurzaming wel gebruiken. Alleen niet iedereen heeft voldoende financiële armslag om dit te bekostigen. Vooral nu ook de energiekosten alsmaar blijven toenemen. Zij begrijpen dat verduurzamen uit energiezuinig oogpunt beter is voor de portemonnee. Maar er is weinig vertrouwen dat het ook echt lonend is.

Verduurzamen is juist van belang voor lagere energiekosten

Het Nibud stelt dat verduurzamen juist waarde vermeerderend werkt.  En wachten met verduurzamen niet. Tal van energiebesparende maatregelen drukken de energiekosten. De terugverdientijd is korter en de energiekosten blijven lager. Jongeren willen wel investeren maar zij hebben niet voldoende geld hiervoor. De jongeren zijn dus wel bereid het risico te nemen wanneer ze dit kunnen bekostigen. De oudere leeftijdsgroepen kunnen het wel betalen maar willen zekerheid in het te behalen rendement.

Velen weten energielabel van eigen woning niet eens

Vaak zijn huiseigenaren zich ook niet bewust van het energielabel van hun woning. Ze denken in de regel dat het wel meevalt. Ook hebben zij zich niet georiënteerd op eventuele verbouwplannen. Wat men ook niet graag doet is lenen voor verduurzamen. Een extra financiële schuld erbij zien ze dan ook niet zitten. Als ze het geld ervoor hebben dan betalen ze het liever zelf. Zo zijn er plannen voor een financiering die aan de woning gebonden is. De afbetaling zal dan gekoppeld worden aan de woning. Wordt de woning dan verkocht dan neemt de nieuwe eigenaar deze verplichting over. Daarom pleit het Nibud voor betere regelgeving en meer transparantie. Op die manier kan de woningeigenaar gericht plannen maken.

Overheid moet met duidelijke plannen en regels komen voor verduurzamen

Als er een gebouwgebonden financiering zou komen dan zullen eigenaren sneller overstag gaan. Organisatie Natuur en Milieu zou graag zien dat er een warmtefonds wordt opgericht, speciaal voor de lage inkomens. Zij kunnen dan ook hun woning verduurzamen. Wat ook meespeelt is de huidige trend op de huizenmarkt. De verkoopprijzen liggen hoger dan normaal. En veel Nederlandse eigenaren hopen veel winst te behalen bij eventuele verkoop. De banken zijn nu meer dan normaal bezig om woningeigenaren over te halen de overwaarde te gebruiken voor het verduurzamen. Tot er echt duidelijkheid komt vanuit de overheid blijven woningeigenaren wachten met verduurzamen.

 

Plaats een reactie