Nuon weet meeste overstappers binnen te halen

energieprijzen 2016

Volgens prijsvergelijker Easyswitch was Nuon in 2015 het meest populair om naar over te stappen. Energieleverancier Nuon had in 2015 de voordeligste energie aanbiedingen. Essent zag juist veel van haar klanten vertrekken.

Easyswitch onderzocht overstappers op gedrag

Easyswitch heeft het overstapgedrag van de consumenten die overstapten via hun website onderzocht, het ging om ruim 60.000 huishoudens. Er werd geconstateerd dat Nuon het meest werd gekozen onder de overstappers. Easyswitch berekende dit onder het aantal afgesloten contracten en de beëindigde contracten. Omdat Nuon niet gebruik kan maken van een dochteronderneming zoals Essent dat doet met EnergieDirect, en Eneco dat kan met Oxxio, moesten zij hun prijzen scherp aanbieden in de online vergelijkingssites om met andere energieleveranciers te kunnen concurreren.

Oxxio en Eneco kwamen niet voor in de vergelijkers

Easyswitch heeft in 2015 voor een overgroot deel niet de tarieven van Oxxio  en Eneco meegenomen omdat Eneco in een rapport van Wise aangaf niet te willen meedoen met de online energievergelijkers omdat het niet zou stroken met hun duurzame strategie voor hun bedrijf. Volgens het rapport zouden dergelijke websites alleen klanten willen aantrekken die gaan voor de hoogste kortingen. Daar kwam in Augustus 2015 verandering in en kon men de producten van Oxxio en Eneco weer vergelijken via de energievergelijkers.

Essent verloor marktaandeel in Overijssel

Energieleverancier Essent zag net als in 2014 ook in 2015 veel klanten vertrekken, en dan met name in de provincie Overijssel, Essent was voor het opengooien van de energiemarkt namelijk de traditionele energieleverancier. In deze regio stapten dan ook veel klanten over naar Nuon die een goedkoper energiecontract kon aanbieden. Dochteronderneming EnergieDirect kreeg er in 2014 juist klanten bij na verrekening met het aantal vertrekkende klanten. Ook Budget Energie zag hetzelfde gebeuren en kreeg er nieuwe klanten bij.

Budget vechters krijgen met concurrentie te maken

In 2015 zag dat plaatje er voor EnergieDirect en Budget Energie er weer anders uit en ditmaal door de toegenomen concurrentie van andere energieleveranciers. Eneco en Oxxio die toch in augustus 2015 weer besloten mee te doen in de vergelijkers boden de overstappers scherpere aanbiedingen dan voorheen om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Zoals al eerder bleek uit een bericht van Energie-Nederland is toch 15.1% in 2015 gewisseld van energieleverancier. Sinds de afgelopen vijf jaar stappen dan ook steeds meer mensen over omdat zij fiks kunnen besparen op hun energierekening.

Overstap gedrag per provincie

Easyswitch onderzocht ook de overstappers per provincie en daaruit kwam voort dat Essent over de provincies: Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel de meeste klanten zag vertrekken. NLE energie ( Nederlandse Energie Maatschappij ) zag dit gebeuren in Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland, en Utrecht. Delta energie is de traditionele energieleverancier van de Zeeuwen maar ook zij zagen een groot aantal klanten vertrekken. Landelijk en regionaal bekeken waren Nuon en Greenchoice juist de winnaars daar waren nieuwe overstappers te verwelkomen uit negen provincies voor Nuon, en drie provincies voor groene energieleverancier Greenchoice.

Drenthe kiest voor energieproduct Nuon

In de provincie Drenthe stapten 25% van de overstappers over naar energieleverancier Nuon waar voorheen Essent de traditionele energieleverancier was. Er zijn nog te vaak huishoudens die nog steeds bij hun traditionele energieleverancier blijken te zitten. Maar nu het voor consumenten een stuk makkelijker word om het prijsverschil te kunnen berekenen online, stappen steeds meer mensen over naar een goedkoper product.

Flevolanders stappen over naar Greenchoice

In Flevoland daarentegen kiezen overstappers juist voor Greenchoice, ook hier was Essent degene die hier de meeste klanten had voor de liberalisering. Desondanks zijn er nog steeds consumenten klant bij Essent maar zijn er ook genoeg die wel vertrekken bij de energieleverancier.

Essent verliest Friezen aan Nuon

In de noordelijke provincie Friesland was Nuon in 2015 degene die ook de Friezen zag overstappen naar hun afkomstig van Essent. Essent verzorgde de energielevering aan de Friezen voor 2004 maar het bedrijf kon weer niet voorkomen dat zij klanten zagen overstappen. Consumenten worden steeds vindingrijker en mondiger waar het de overstap naar een ander energiebedrijf betreft. Zo kon men vroeger simpelweg niet overstappen en werd de energierekening zonder morren voldaan. Maar sinds 2004 waarin het mogelijk werd gemaakt om te kunnen wisselen van energiebedrijf, stapten de consumenten dan ook echt over. In het begin na 2004 nog mondjesmaat omdat men het overstappen een heel gedoe vond. Maar tegenwoordig blijkt dit veel makkelijker te zijn.

Groningers gaan voor goedkoopste energie van Nuon

Groningers zijn in 2014 het meeste overgestapt naar een goedkopere aanbieding van Nuon, ook in Groningen heeft Essent van oudsher veel vaste klanten zitten. Er zijn sinds de laatste drie jaar veel nieuwe kleine prijsvechters bijgekomen die ook om een 1e plaats dingen in de energievergelijkers, toch blijkt Nuon met zijn actietarief veel klanten te kunnen aantrekken. De Groningers hadden in ieder geval vertrouwen in het product van Nuon en dan stapten dan ook veelal over naar dit energiebedrijf.

Gelderland is voor Greenchoice

Nuon mag dan wel in 2015 koploper zijn wat het aantal nieuwe klanten betreft, maar ook Nuon heeft veel klanten zien vertrekken en dan met name in de provincie Gelderland, zij zagen hun klanten vertrekken naar Greenchoice. En niet alleen Nuon leverde in de deze provincie alleen gas en energie maar ook NL Energie doet dat en ook zij raakten klanten kwijt in Gelderland.

Noord-Brabanders hebben in 2014 en 2015 ook gekozen voor Nuon en Greenchoice, de meeste Brabanders hadden een energiecontract van Essent. Wanneer de vergelijking tussen Nuon en Greenchoice word gemaakt in Noord-Brabant dan zijn toch de meesten overgestapt naar Nuon maar ook Greenchoice was niet onverdienstelijk met het aantal nieuwe klanten vanuit deze provincie.

Nuon en Greenchoice ook populair in provincie Limburg

In de provincie Limburg waren er weer overstappers die van Essent naar Nuon maar ook Greenchoice vertrokken. Greenchoice biedt voornamelijk contracten aan waar men maandelijks op kan zeggen, dit is voor de meeste overstappers ook wel een reden om naar Greenchoice te gaan. Ook de voordelige tarieven van de leverancier zijn een extra bonus voor de overstappers. Essent zag zijn klanten dan ook vertrekken. Ondanks de grote verliezen blijft Essent overal aanwezig, zoals in de Mediamarkt en supermarktketen Albert Heijn, het betreft hier alleen wel contracten van 3 jaar of meer.

Noord-Holland gaat ten eerste voor Greenchoice gevolgd door Nuon

Niets is zo veranderlijk als de energiemarkt, omdat de tarieven steeds scherper worden aangeboden kiezen klanten dan ook voor het goedkoopste energie product. In de provincie Noord-Holland volgen Nuon en Greenchoice elkaar dan ook op. Dit keer is Greenchoice degene die de meeste overstappers wist binnen te halen in deze provincie, Nuon komt hiermee op een tweede plaats waar de Noord-Hollanders kiezen voor het traditionele energiebedrijf. Voor Nuon wel een meevaller want een jaar daarvoor stapten juist mensen over van Nuon naar een ander energiebedrijf. Voor NLE energie weer een tegenvaller die zag weer een stuk meer klanten gaan in Noord-Holland.

Zoals in het eerste deel van dit bericht beschreven verloor Essent het meeste aan klanten in de provincie Overijssel. De huishoudens van Overijssel kozen juist het vaakst voor Nuon in 2014 en 2015.

NL Energie verliezer in Overstapmarkt in Utrecht

In de provincie Utrecht mocht Eneco zich de traditionele energieleverancier noemen en verzorgden zij dan ook de energie en gaslevering aan de huishoudens daar. Eneco kon daarom niet voorkomen dat er toch veel klanten opstapten naar een goedkopere energieleverancier, kanttekening erbij is wel dat de resultaten van Eneco pas konden worden berekend vanaf Augustus. Easyswitch vergeleek tot die tijd namelijk niet de tarieven van Eneco en dochter Oxxio. De totale som aan overstappers verdeeld over het hele jaar kan dus niet worden gemaakt. De grootste verliezer in dit geval is dan ook NL Energie hun tarieven bleken hoger te zijn dan concullega Nuon. Nuon mocht in deze provincie dus veel overstappers verwelkomen van NL Energie.

Nuon winnaar Energie Overstapmarkt in Zeeland

In de provincie Zeeland waar traditioneel energieleverancier Delta de scepter zwaait, is Nuon als winnaar van de Energie Overstapmarkt uit de bus gekomen. Delta verloor dan ook veel klanten aan Nuon. Maar Delta zag ook nieuwe klanten binnenkomen die wel interesse hadden in hun product. Naast de energielevering verzorgt Delta ook de diensten van Internet en televisie. En sinds kort kunnen bedrijven bij Delta terecht om scherper energie te kunnen inkopen dankzij een nieuwe samenwerking van Delta met de Saxo Bank.

Weer Nuon als meest gekozen bij overstap in Zuid-Holland

Zuid-Holland als laatste provincie in deze Overstapmarkt heeft in 2015 ook gekozen voor Nuon. De meeste vertrekkers die bij Nuon binnenkwamen waren afkomstig van NL Energie maar ook van Eneco, voor Zuid-Holland kan de berekening onder Eneco overstappers dan ook pas gemaakt worden vanaf augustus omdat zij vanaf die tijd pas mee deden in de energievergelijker van Easyswitch.

Zoek de goedkoopste energieleverancier 2016 voor uw regio op EnergieVergelijking.nl

EnergieVergelijking.nl vergelijkt voor u alle energie aanbiedingen uit het totale aanbod van de Nederlandse energiebedrijven. Wilt u ook graag weten welk energiebedrijf u de scherpste aanbieding kan doen? Start dan met energie vergelijken op EnergieVergelijking.nl en vindt uw nieuwe energiebedrijf.

 

 

 

Plaats een reactie