Oud bestuurders EnergieFlex beboet door ACM

Oud bestuurders Energieflex beboet door ACMDe oud bestuurders van EnergieFlex beboet door ACM. Dit staat op de website van de ACM vermeld. Zij schrijven dat ze boetes hebben uitgedeeld van €63.000. Het blijkt dat zij honderden klanten onterecht afsluitkosten hebben berekend. De klanten waren in het bezit van een prepaid contract met een onbepaalde tijd. Zij hadden hun contract opgezegd. EnergieFlex mocht deze afsluitkosten niet in rekening brengen. Daardoor kregen deze klanten met kosten te maken omdat ze wilden overstappen naar een andere energieleverancier.

EnergieFlex niet duidelijk over de einddatums van energiecontracten

Dit is niet bevorderlijk voor een concurrerende energiemarkt vind de ACM. Ook gaf EnergieFlex niet voldoende inzage over de einddatums van energiecontracten. Dit resulteert dan in het feit dat een klant onverhoopt te vroeg opstapt. En bij tussentijds opstappen komt wel weer een opzegvergoeding kijken. Elke energieleverancier is verplicht duidelijkheid te verschaffen over de looptijd van een energiecontract. Wanneer een nieuwe partij inzage wil hebben over de einddatum van een energiecontract dan moet dit mogelijk zijn. Dit was bij EnergieFlex niet het geval.

Oud bestuurders EnergieFlex beboet door ACM voor €63.000

De boetes hadden hoger kunnen uitvallen maar omdat de bestuurders hun fout hebben toegegeven is de boete verlaagd. Het gaat om een verlaging van 10%. De BV waaronder EnergieFlex opereerde heeft slechts een boete opgelegd gekregen van €500 omdat de BV zelf failliet is gegaan. Een aantal jaren terug in 2015 kreeg EnergieFlex al een last onder dwangsom opgelegd voor het verstrekken van onjuiste informatie. Twee jaar later sommeerde de ACM EnergieFlex om haar administratie in orde te maken. Het energiebedrijf kampte toen al met achterstanden in hun facturatie.

Energiebedrijven dienen aanbod op maat te bieden

Elk energiebedrijf is daartoe verplicht. Voor consumenten is het van belang dat een energiebedrijf de facturatie maar ook administratie goed loopt. Als een energiebedrijf kosten niet duidelijk omschrijft dan wordt dit gezien als een overtreding. Ook moet het aanbod op maat voor elk energiebedrijf duidelijk zijn. Dit is bedoeld om consumenten een helder overzicht te bieden. Alleen op die wijze kan een consument met een gerust hart overstappen. En dat is waar deze energiemarkt op gebouwd is.

Bewaar uw bevestigingsmail en aanverwante informatie over uw energiecontract

Gaat u een nieuw energiecontract aan? Bewaar uw gegevens dan goed. U ontvangt via e-mail uw bevestiging. Print deze zonodig uit. Dan kunt u zelf uw einddatum raadplegen zodat u bijtijds weer kunt overstappen. In principe is elk energiebedrijf verplicht de wijzigingen van de energie en gasaansluitingen door te voeren in het C-AR. Dan kunnen andere energiebedrijven uw einddatum controleren mocht u willen overstappen. Door zelf goed op te letten weet u wanneer het uw tijd is om een nieuw energiecontract te kiezen. Doe dit zes weken voordat uw energiecontract verloopt. Dan kan de overstap administratief goed verwerkt worden.