Overheid inde 5 miljard aan energiebelasting in 2016

Het Centraal Bureau van de Statistiek heeft berekend dat de overheid 5 miljard aan energiebelasting heeft geïnd in 2016. De overheid gebruikt deze heffingen weer om duurzame energie te financieren. Toch blijkt dat Nederlanders meer betalen aan milieubelastingen en heffingen dan de rest van Europa. Buurlanden Duitsland, België en Frankrijk betalen gemiddeld de helft minder.

Kolenbelasting vervallen

Het aandeel duurzame energie in de genoemde landen ligt dan ook hoger dan dat van Nederland. De Nederlandse huishoudens moeten betalen voor de vervuilende bedrijven. De reden hiervoor is dat de kolenbelasting is komen te vervallen. De overheid ontving ruim 190 miljoen minder aan kolenbelasting daardoor. Wanneer er naar de verdeling wordt gekeken dan blijkt dat grootverbruikers van elektriciteit een stuk minder betalen.

Energiebelasting moet naar evenredigheid worden betaald

Vereniging Eigen Huis pleit dan ook voor een ander soort energiebelasting. De belasting zou evenrediger moeten zijn dan de huidige. Momenteel wordt het de grootverbruikers makkelijker gemaakt met de subsidieregelingen. En op deze wijze betalen huishoudens voor de vervuilende bedrijven. Wij dragen namelijk 10% meer aan energiebelasting af wat ten goede komt aan de grootverbruikers.

Loont energie besparen nog wel?

Energie besparen wordt op deze manier dan ook niet beloond het kost de consument zelfs meer. De verhoogde energiebelasting zorgt ook voor ongelijkheid. We hebben misschien wel de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen met een subsidie. Maar eigenlijk betaalt de consument daar zelf voor.

Energiekosten 2017/2018 verlagen

Onze energiekosten zijn in 2017 verhoogd doordat we meer energiebelasting moeten betalen. Andere verhoogde kosten zorgen ook voor een hogere energierekening. Toch loont energie besparen nog altijd. Door minder te verbruiken verlaagt u op die manier de kosten. Op jaarbasis kunnen deze kosten met zo’n 200 euro worden verlaagd. En overstappen naar de goedkoopste energieleverancier bespaart u nog meer.

Plaats een reactie