Overstappen naar een startende energieleverancier?

Als consument heeft u tegenwoordig keuze uit meer dan 40 energieleveranciers. Tot 2004 was u nog gebonden aan bepaalde energieleverancier. De top vier energiereuzen leverde energie aan huis. Echter is er nu een vrije markt én daarmee heeft u ook de mogelijkheid om over te stappen naar een startende energieleverancier. Is dat verstandig? Een relatief jong bedrijf: gaat deze het wel redden in de overvolle markt?

Vóór 2004: energieleverancier per woonplaats

Voor 2004 was u nog gebonden aan een energieleverancier op uw woonadres. Daarmee was er geen vrije keuze. Van oorsprong waren het Nuon, Eneco, Essent en DELTA die energie leverde aan huishoudens. Door de jaren heen hebben zij echter klanten moeten afstaan aan nieuwe energieleveranciers. Er zijn startende energieleveranciers die het gered hebben, maar ook een aantal gingen failliet. De startende energieleverancier is vaak voordeliger, maar is het ook verstandig om naar hen over te stappen? Want, wat gebeurt er als die partij daadwerkelijk failliet gaat? Komt u dan zonder gas en stroom te zitten?

De ACM houdt strenge controle op de markt

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt een strenge controle op de Nederlandse energiemarkt. Dat betekent dat niet iedere leverancier de markt zomaar mag betreden. Daar zijn namelijk strenge eisen voor. De ACM blijft bovendien altijd toezicht houden op de Nederlandse energieleveranciers. Alle energieleveranciers in onze energievergelijker zijn bovendien ACM-goedgekeurd. Daardoor weet u zeker dat u nooit zonder energie komt te zitten. Indien een energieleverancier toch failliet gaat, blijft de levering van stroom doorgaan door de netbeheerder. Ondertussen kunt u op zoek naar een nieuwe leverancier. Wel zo fijn.

Filter op wat u belangrijk vindt

Als u energie vergelijken gaat, kunt u zelf aangeven wat u belangrijk vindt. Vindt u het belangrijk dat u een vast tarief krijgt? Of vindt u het belangrijk dat uw stroom in Nederland is opgewekt? Dan kunt u dat gemakkelijk aangeven. Daarnaast kunt u nog aangeven wat de looptijd van het contract mag zijn. Bij voorkeur kunt u altijd kiezen voor een jaarcontract. U kunt dan ieder jaar weer overstappen naar de goedkoopste energieleverancier. Het kan hierbij prima zijn dat een startende energieleverancier bovenaan komt te staan in de zoekresultaten. Dat kan echter een prima keuze zijn!