Partijen pleiten voor afschaffing cv-ketel in 2021

cv-ketelDe Gasunie, Essent, Uneto-VNI plus nog een aantal andere partijen zijn voor het afschaffen van de cv-ketel in 2021. De bestaande cv-ketels in Nederland zijn aan vernieuwing toe. Het gaat hierbij om circa 350.000 verouderde cv-ketels. Als er in plaats van een nieuwe cv-ketel een warmtepomp zou komen dan kan de transitie versneld worden. Ook andere hybride verwarmingssystemen zijn een optie.

Cv-ketel kan langzaam uit gefaseerd worden

Het probleem alleen is dat deze duurzame varianten een stuk duurder zijn in aanschaf. De partijen vinden dat de gas ketels moeten verdwijnen. Minister Wiebes opperde eind vorig jaar al dat er een faseringsplan moet komen om dit waar te kunnen maken.

Een warmtepomp kost duizenden euro’s in aanschaf

Zomaar van de cv-ketel afstappen kan namelijk niet. Een huishouden die zijn cv-ketel zou moeten vervangen voor een warmtepomp is dan duurder uit. De aanschaf van een nieuwe cv-ketel ligt duizenden euro’s lager dan een warmtepomp. Een warmtepomp kost de consument al gauw 8500 euro.

Een ander systeem dat iets goedkoper is dan de warmtepomp is een hybride cv-systeem. Hiervoor moet men ongeveer 6000 euro betalen. Een hybride systeem heeft een hybride warmtepomp die naast een bestaande cv-ketel wordt geplaatst. De warmte uit de omgeving wordt door de warmtepomp gereguleerd. Daarbij is het gebruik van de HR-ketel veel minder nodig. De HR-ketel zorgt in dat geval alleen voor warm tapwater.

Kosten voor duurzame warmte moeten omlaag

De ombouw kosten zijn in dit geval een stuk lager dan bij een allround warmtepomp. Het ingewikkelde is dat de kosten nog te hoog zijn. Ook de aanschaf van een zonneboiler is nog vrij kostbaar. Er zou een financieringsregeling moeten komen waardoor de consument sneller zou kiezen voor duurzame warmte. Voorts moeten er ook genoeg installateurs bijkomen die het nieuwe systeem kunnen plaatsen en onderhouden.

Kiest men voor de warmtepomp die omgevingslucht gebruikt dan bespaart men €180 per jaar. Gebruikt de warmtepomp bodemwarmte dan is de besparing circa €300 per jaar. Dan verdient de warmtepomp zichzelf terug in minstens 20 jaar. Logisch dat de meeste huishoudens nog niet voor deze variant kiezen. Een andere variant om te verwarmen kan de pelletkachel zijn. Minpunt hierbij is dat het enkel één ruimte kan verwarmen.

Gasloos in 2050?

We stevenen af op een toekomst zonder gas. Want hiermee wordt de CO2 uitstoot teruggebracht. Degelijke isolatie in combinatie met een duurzame warmtebron zou ideaal zijn. Er is op die manier veel minder verwarming nodig. Iedere bijdrage om de CO2 uitstoot te verlagen helpt. Dus start in ieder geval met bezuinigen op gas. Want 80% van onze warmtevraag gaat naar het douchen en verwarmen. Bezuinigt u op uw douchebeurten en door het verlagen van de thermostaat? Dan levert dit u minstens €200 aan besparing per jaar op.

1 gedachte over “Partijen pleiten voor afschaffing cv-ketel in 2021”

Plaats een reactie