Plannen voor biomassa centrale Eneco zorgen voor onrust

biomassafabriek

Energieleverancier ┬áEneco had plannen om een grote biomassa centrale te gaan bouwen op de Lage weide op het industrieterrein van Utrecht, het bedrijf heeft besloten om hiervan af te zien na verontruste reactie’s van de Utrechtse gemeenteraad.

In plaats van grote biomassa centrale wel een kleinere

Wel blijft Eneco optie’s bekijken om een kleinere biomassa centrale neer te zetten. De gemeenteraad is bang voor geluidsoverlast en het extra verkeer wat de centrale met zich meebrengt. Eneco wil zo duurzaam mogeljik investeren en wil dit stapsgewijs doen. Omdat er brandbaar afval zal worden gebruikt om energie te produceren en restwarmte past dit niet in het duurzame beleidsplan van Eneco.

Kleinere biomassa centrale zal alleen warmte produceren

De kleinere centrale die nu moet verrijzen zal gebruik maken van houtsnippers maar deze zal alleen gebruikt worden voor zijn restwarmte. Hier word momenteel onderzoek naar gedaan door Eneco en wanneer dit doorgang vind zal Eneco verderop dit jaar een vergunning ervoor aanvragen.

Eneco is sinds vorig jaar eigenaar van de warmteketen van Nuon die deze verkocht aan de energieleverancier. Momenteel levert Eneco al restwarmte aan 50.000 huishoudens en 1200 bedrijven in de regio Utrecht.

Bron: AD

Plaats een reactie