Provincie Gelderland wil keuze voor klanten van stadsverwarming

Provincie Gelderland wil keuze voor klanten van stadsverwarmingConsumenten die aangesloten zijn op stadsverwarming en dan met name in Arnhem of Nijmegen zijn de monopolie positie van Nuon zat. De bewoners die op stadswarmte zijn aangesloten vinden de verhoging voor hun tarief onterecht. Gas gebruiken wordt immers ontmoedigd en daarom worden de gasprijzen duurder. Bewoners die stadsverwarming gebruiken hebben dus geen gas. En toch worden ze geconfronteerd met stijgende kosten.

Provincie Gelderland wil keuze voor klanten van stadsverwarming

De provincie Gelderland wil de keuze voor klanten van stadsverwarming bewerkstelligen. Zij zien meer heil in een markt waarbij er meerdere aanbieders zijn. Bewoners die aangesloten zijn op een warmtenet kunnen niet overstappen. En daarbij kunnen ze niet genieten van eventuele overstap kortingen. Vorige maand werden bewoners uit Arnhem gepresenteerd met een verhoging van €122 per jaar. De bewoners zijn hier verbolgen over. Ze maken gebruik van restwarmte en krijgen toch de gasverhoging opgelegd.

Restwarmte is duurzaam maar toch worden de tarieven verhoogd

Restwarmte is een duurzaam product en toch zit er een flink prijskaartje aan. Niet alleen bewoners uit Arnhem maar elke bewoner die aangesloten is op een warmtenet vind dat het anders moet. Gas gebruiken wordt ontmoedigt door de tarieven te verhogen. Vaak hebben consumenten de keuze niet. Zomaar van het gas afgaan kost veel geld. De overheid heeft in de jaren 60 het gasnetwerk aangelegd. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond zijn het met de bewoners eens. De koppeling tussen de prijzen voor stadswarmte en aardgas is onterecht.

Stadsverwarming is geen keuze

Er is geen keuze voor stadsverwarming uw woning is er op aangesloten of niet. Wisselen van warmteleverancier zit er ook niet in. Stel u zou uw woning willen afsluiten van het warmtenet dan verschillen de kosten nogal. Er zijn meerder factoren die meespelen. Als er leidingen verwijderd moeten worden dan kan het een duur klusje worden. Ook verschillen de prijzen voor het afsluiten van uw stadsverwarming. Vraag dus een offerte op bij uw warmteleverancier.

Woning afsluiten van het warmtenet?

Een reden om uw woning af te sluiten kan zijn dat u terug wilt naar een gasaansluiting. Of u besluit een warmtepomp te plaatsen. In dat geval is stadsverwarming dan ook overbodig. Sommige warmteleveranciers vragen geen vergoeding voor het afsluiten ervan. Maar zoek dit van te voren toch even goed uit.

Laat meerdere warmteleveranciers met elkaar concurreren

De provincie Gelderland is tevens van mening dat met de komst van meerdere partijen op het gebied van stadsverwarming dat woningen sneller van het gas afgehaald kunnen worden. Stadsverwarming is duurzaam te noemen. Restwarmte van lokale bedrijven zorgen voor verwarming en warm water. Hier komt geen gas bij kijken. Bewoners die gebruik maken van stadswarmte kunnen enkel overstappen met stroom.

Plaats een reactie