Provincie Zeeland wil Delta energie redden met 150 miljoen euro

deltavlag

De Volkskrant schrijft dat de provincie Zeeland bezig is met een plan om energieleverancier Delta te kunnen redden uit de financiële problemen waarin het bedrijf zich bevind. De Zeeuwse gemeenten willen waterbedrijf Evides als zekerheidstelling gebruiken om extra geld te kunnen lenen voor Delta energie.

Zeeland 50% aandeelhouder van Delta energie

De provincie Zeeland is overgegaan tot dit plan omdat het ook voor 50% een aandeel heeft in Delta energie. De energieleverancier maakt verlies op de productie van zijn energie, omdat de energieprijzen zo laag liggen. De verwachting is dan ook dat dit op lange termijn zo zal blijven, daarom komen de 21 aandeelhouders met het noodplan.

Evides moet Delta financieel ondersteunen

Via een ingewikkeld plan zal het waterbedrijf Evides in een apart onderdeel worden ondergebracht, en de winsten van Evides zullen worden gebruikt om Delta uit de rode cijfers te halen. Evides is momenteel dan ook een dochterbedrijf van Delta energie. Dit zijn niet de enige problemen waar de energieleverancier mee kampt, ook de verwachte splitsing zal Delta geld gaan kosten. Delta verwacht niet zelfstandig te kunnen blijven wanneer zij de inkomsten uit het netbeheer niet meer hebben.

500 miljoen nodig in 2033 voor ontmanteling kerncentrale

Ook moet er geld worden gereserveerd voor de sluiting van hun enige kerncentrale, deze werd al vervroegd gesloten omdat er zich een ongeval had voorgedaan. De kerncentrale moet uiterlijk in 2033 gesloten worden omdat het dan de maximale levensduur van 40 jaar zal hebben bereikt. Wanneer de kerncentrale ontmanteld moet worden heeft Delta hier 500 miljoen euro voor nodig om de kosten te kunnen opvangen. Zij zijn al begonnen met het jaarlijks storten van geld in een daarvoor bestemd fonds, daar zit nu 175 miljoen euro in.

Volgens energie-adviseur Ebel Kemeling is het voorgenomen plan absurd :

Deze constructie lijkt erop te duiden dat de aandeelhouder nog steeds de onderneming niet in de greep heeft. Delta heeft het blijkbaar voorelkaar gekregen dat ze hun eigen aandeelhouders laten betalen voor iets wat al van ze is.

Splitsing Delta energie bedreigt voortbestaan bedrijf

In het financiële plan van Delta voor 2016 zijn er al interne zorgen geuit dat zij bang zijn dat de opkomende splitsing ernstige gevolgen heeft voor de liquiditeit van het energiebedrijf. De aandeelhouders zullen in ieder geval niet een miljardenwinst tegemoet kunnen zien bij een eventuele verkoop van Delta zoals dat wel het geval was bij de verkoop van energiebedrijven Essent en Nuon.

Plaats een reactie