In de radio uitzending van Radar bleek dat er nog altijd vragen zijn over de energienota. Deze uitzending werd uitgezonden op zaterdag 2 juni. Huishoudens willen weten hoe de nota nu precies is opgebouwd. Zo was er een vraag over waarom de aansluitkosten elk jaar betaald moeten worden. Immers alleen bij een nieuwe aansluiting betalen we aansluitkosten. Jeroen Dommisse van de Autoriteit Consument en Markt gaf verdere uitleg in de uitzending.
Verwarring over jaarlijkse aansluitkosten
Zo beantwoordde hij de vraag over de aansluitkosten ook wel aansluittarief genoemd. Aansluitkosten moeten huishoudens altijd blijven betalen. Er is alleen één verschil, we betalen eenmalige aansluitkosten zoals bij een nieuwbouwwoning. Daar moet een nieuwe aansluiting voor komen. Maar elk jaar betalen we ook aansluitkosten om deze te onderhouden. Eigenlijk zou de benaming daarvoor aangepast moeten worden. Het wekt verwarring op onder huishoudens.
Waarom betalen we zoveel energiebelasting?
Er kwamen ook veel vragen binnen de hoogte van de energiebelasting. Consumenten waren niet meer gaan verbruiken maar betaalden toch meer energiebelasting. De energiebelasting wordt nu eenmaal duurder, en helaas moeten we die allen betalen. De overheid verhoogt de energiebelasting elk jaar. Ook vragen consumenten zich af of ze standaard een welkomstpremie ontvangen. Dit is niet een standaard gegeven, let daar dus op tijdens het energie vergelijken. Wij geven in de vergelijker aan of er een welkomstpremie wordt gegeven.
Betaalt u teveel voor uw energiekosten?
Als u het idee heeft dat u toch teveel heeft betaald dan is het verstandig uw meterstanden bij te houden. Kloppen de meterstanden zoals ze op de eindafrekening staan vermeld met uw meterstanden op uw energie en gasmeter? Mochten deze meterstanden wel kloppen, vraag u zelf dan af heeft u zelf meer verbruikt? Heeft u de kachel langer aan laten staan in de winter? Of heeft u een nieuw elektrisch apparaat aangeschaft dat meer energie verbruikt? Een wasdroger bijvoorbeeld verbruikt veel energie.
Waar kan het aan liggen die hoge kosten?
De huidige warmtepomp drogers zijn zeer energiezuinig. Voor welke wasdroger bent u gegaan? Welk energielabel heeft het apparaat? Of heeft u misschien een tweedehandsje op de kop weten te tikken? Ook een aquarium met vissen neemt veel energie. Het aquarium heeft dag en nacht energie nodig. Of een waterbed die op temperatuur moet worden gehouden, hierbij komt ook energieverbruik kijken.
Vragen over de energienota?
Pak uw energienota er maar eens bij, en controleer desgewenst of alles klopt. Vergelijk bijvoorbeeld de tarieven die in uw energiecontract staan. U bent een overeenkomst aangegaan met de energieleverancier. Zij zijn verplicht om de afspraken na te komen. Dus check eerst of u ook daadwerkelijk hetzelfde tarief heeft betaald. Had u recht op een welkomstpremie? Is deze verwerkt op uw eindafrekening? U krijgt bijvoorbeeld aan het einde van het jaar een bedrag terug, is dit gebeurd? Of de welkomstpremie is al verrekend met uw eindafrekening. Ook dat moet vermeld staan.
Bent u het niet eens met de gegevens op de eindafrekening? Ga in bezwaar bij uw energieleverancier. Geef aan wat volgens u niet klopt. U heeft recht op een begrijpelijke en kloppende energienota. Een andere manier om uw hoge energiekosten te verlagen is opnieuw energie vergelijken. Zoek naar een goedkopere energierekening. Overstappen is gratis als uw energiecontract verlopen is of bijna verloopt.