Regelgeving met betrekking tot afsluiten van elektriciteit en gas

verwarming

Het komt nog vaak voor dat een huishouden word afgesloten van elektriciteit en gas omdat hij/zij een betalingsachterstand heeft. Dit is natuurlijk heel vervelend en vooral wanneer die afsluiting plaatsvind in de winter. Kleinverbruiker elektriciteit wordt hier beschreven omdat zij beschermd zijn volgens het reglement van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet.

Eerst procedures volgen voordat afsluiting plaats vind

Een energieleverancier dient zich wel aan bepaalde procedures te houden voordat hij overgaat tot afsluiting. Zo moeten de netbeheerder en de energieleveranciers een klant wijzen op het feit dat er mogelijkheden zijn voor schuldhulpverlening. Het is namelijk zo dat vanaf 1 oktober tot en met 1 april van een kalenderjaar een kleinverbruiker elektriciteit niet mag worden afgesloten, in deze periode geldt een afsluitverbod.

Dit afsluitverbod kan wel opgeheven worden wanneer een kleinverbruiker geen energieleverancier heeft, of zelf verzoekt om afgesloten te worden wegens een verhuizing. Zo zijn er nog een aantal redenen waar wel afsluiting plaatsvind:

  • Wanneer de kleinverbruiker word verdacht van fraude met de energiemeter
  • Wanneer de kleinverbruiker gebruik maakt van een prepaidmeter
  • Wanneer er gevaar is omtrent de energielevering zoals een gaslek
  • Of de overeenkomst tussen kleinverbruiker en energieleverancier loopt af

Kwetsbare consumenten mogen niet afgesloten worden

Zo is er ook een groep consumenten dat onder de kwetsbaren valt, wanneer in hun geval afsluiting dreigt dient er een verklaring van een arts overlegt te worden waarin de gezondheidsrisico’s worden toegelicht in geval van afsluiting. Als dit overlegt is mag de kwetsbare consument het hele jaar niet afgesloten worden.

Wanneer de kleinverbruiker zich bevind in een schuldhulptraject dan dient hier ook bewijs voor aangeleverd te worden. Het kan wel zo zijn dat er afgesloten mag worden wanneer de verplichtingen aan de schuldhulpverlening niet nagekomen worden.

Voorkom afsluiting van energie en gas

Voor verdere informatie klikt u hier om de rest van de bepalingen door te lezen. Voorkom achterstanden ten alle tijden, het is ook zo dat wanneer u een achterstand heeft bij een energieleverancier dat het overstappen naar een andere energieleverancier voor problemen kan zorgen. In dat geval word er een hoge borg gevraagd en in sommige gevallen word u ook afgewezen als nieuwe klant.

Bron:Overheid.nl

Wilt u weleens weten hoeveel u kunt besparen met energie vergelijken en overstappen? Maak een energievergelijking met onze onafhankelijke energievergelijker en bekijk de goedkoopste energie aanbiedingen bij u in de regio.

2 gedachten over “Regelgeving met betrekking tot afsluiten van elektriciteit en gas”

Plaats een reactie