Rol netwerkbeheerders moet duidelijker zijn

elektriciteitsnetwerkDe Consumentenbond heeft samen met de Vereniging voor Energie Milieu en Water een brief geschreven aan de commissie van Economische zaken. In deze brief uitten zij hun zorgen over de nevenwerkzaamheden van de netwerkbeheerders.

Takenpakket netwerkbeheerders moet duidelijker

De Consumentenbond en VEMW willen dat de overige werkzaamheden van de netwerkbeheerders duidelijker gemaakt worden. En daarmee verwijzen zij naar de wet VET ook wel Wetsvoorstel Voortgang Energietransitie genoemd. De Tweede Kamer zal op 17 januari met diverse partijen afkomstig uit de energiesector gaan praten over de wet. Het probleem is dat de vertegenwoordigers van de burgers hierbij niet aanwezig zijn.

Geen concurrentie voor netwerkbeheerders

Netwerkbeheerders bezitten een unieke positie waarbij zij niet te maken hebben met een concurrentiegeding. Zij zijn voorts belast met de taak van het aansluiten van eindgebruikers op gas en stroom en het transport. Nu is het zo dat de netwerkbeheerders extra service willen verlenen. Denk hierbij aan de exploitatie van energieopslagsystemen en laadpalen. En daar ligt de angst van de organisaties want zij zijn bang dat de extra kosten daarvoor worden verhaald op de eindgebruiker. En als dat het geval is dan zal de energierekening fors hoger worden.

Onze energierekening word steeds duurder

Nu al beslaat een derde van onze energierekening de kosten voor de netwerkbeheerder. Neem een voorbeeld aan de precariobelasting die is ook weer doorberekend aan de consument. Het brengt verwarring en instabiliteit op de energiemarkt wanneer zij hun diensten op deze manier uitbreiden. Een netwerkbeheerder heeft niet te maken met wisselende inkomsten en zijn vrij op deze manier om een extra risico te nemen. Energieleveranciers Eneco en Delta mochten geen extra inkomsten meer genereren uit de netbeheerderstak en moeten daarom opsplitsen.

Ook netwerkbeheerders aan de wet houden

Het is daarom ook de vraag waarom de netbeheerders niet aan deze wet worden gehouden. Om de prijzen gezond te houden en de kwaliteit hoog is dus een goede marktwerking nodig. Ook de ontwikkeling en vernieuwing draagt bij aan een snellere transitie naar een duurzame omgeving.

Plaats een reactie