’s Nachts uw smartphone opladen: is dat wel verstandig?

Veel mensen laden ’s nachts hun smartphone op. Is dat eigenlijk wel zo verstandig om dit gedurende de nachtelijke uren te doen?

Verschillende elektronica is ’s nachts actief

Verschillende elektronica zijn ’s nachts actief. Zo laten veel mensen de vaatwasser draaien, staat de wasmachine aan of wordt de droger gebruikt. Ook kiezen veel mensen ervoor om ’s nachts hun smartphone op te laden. Is dat wel een verstandig idee? Veel mensen zien het als automatisme en het is natuurlijk ook wel erg handig als uw telefoon helemaal vol is als u opstaat. Volgens velen kleven daar ook nadelen aan. Zo zou het niet goed zijn voor de accu of raakt de smartphone oververhit. Is dat ook zo? Hieronder leest u over de feiten en fabels.

1. Slecht voor de accu van uw smartphone

Volgens velen is het slecht voor de accu van uw toestel. Dat is echter niet waar, mits uw smartphone al meer dan twee jaar oud is. Bij nieuwe smartphones kan het echter geen kwaad. U kunt smartphone namelijk niet overladen. De nieuwe technologie in de meest recente smartphones voorkomt dit namelijk. Beschikt u over een ietwat ouder toestel? Dan wordt de accu wel sneller aangetast. Na verloop van tijd raken accu’s sowieso minder goed, waardoor deze ook sneller leeg gaan.

2. De smartphone raakt oververhit

Het toestel raakt niet oververhit als deze een hele nacht aan de lader zit. Vaak stoppen smartphones namelijk met opladen, zodra deze helemaal vol zijn. Soms loopt de smartphone weer terug naar 80 procent en start het toestel vervolgens weer met opladen. Vaak worden smartphones wel iets warmer als deze aan de lader liggen. Om die reden is het ook raadzaam om uw telefoon niet op bed op te laden. Als een warme smartphone op het dekbed ligt, kan dat wel degelijk gevolgen hebben. Kijk daar dus altijd mee uit.

3. U kunt uw smartphonecase beter van uw smartphone afhalen

Dit is wel degelijk waar. U kunt de smartphonecase bij voorkeur van uw toestel afhalen. Een hoesje zorgt voor bescherming van uw smartphone, maar tijdens het opladen bent u deze bescherming in principe niet nodig. De warmte die veroorzaakt wordt tijdens het laden kan schade toebrengen aan de smartphone, indien er een hoesje omheen zit. Immers kan de telefoon niet uitzetten door het hoesje. Opladen zonder hoesje is om die reden ook aangeraden.

4. U kunt de smartphone het beste helemaal uitzetten

Deze stelling klopt ook. Het is beter voor uw toestel om deze uit te zetten. Uw smartphone maakt namelijk continu verbinding als deze aanstaat. Daarmee verbruikt het toestel dus ook weer energie van de accu. Dat zal niet om veel stroom gaan, maar het scheelt toch weer een beetje.

5. De straling is slecht voor mijn gezondheid

Als u de hele nacht naast uw smartphone ligt, kan dat een impact hebben op uw gezondheid. Immers kunt u last krijgen van de straling. Volgens de WHO (World Health Organisation) is dit slecht voor u. Echter is daar (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor. Ons advies? Vermijd het om te slapen naast uw telefoon. Immers wilt u het risico niet lopen. Wilt u stralingsvrij slapen? Schakel uw toestel dan uit. Leg uw smartphone op een ruime afstand van uw bed. Daarmee voorkomt u ook dat u steeds naar uw telefoon grijpt, voordat u gaat slapen.

Minder betalen voor uw energierekening?

Het kost altijd energie om onze elektronische apparaten op te laden. Dat geldt niet alleen voor de smartphone, maar ook voor talloze andere apparaten in huis. Daarvoor wilt u natuurlijk niet te veel betalen. Gelukkig kunt u ontzettend veel geld besparen door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Daarvoor kunt u onze handige energievergelijker raadplegen.

Energie vergelijken is ontzettend gemakkelijk. U kunt simpelweg aangeven wat uw postcode + huisnummer en adres is. Op basis daarvan berekent de vergelijkingstool welke aanbieder het voordeligste is. De goedkoopste energiemaatschappij staat altijd bovenaan. Overstappen duurt vervolgens slechts enkele minuten. U hoeft namelijk alleen maar uw gegevens in te voeren en uw nieuwe energieleverancier doet de rest. Zo kunt u gemakkelijk en snel enkele honderden euro’s besparen. Stap vandaag over én bespaar ook.

Plaats een reactie