Wat is salderen?

logo zonne-energieSalderen heeft alles te maken met elektriciteit terug leveren aan het net. Elektriciteit kunt u terug leveren met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen. De hoeveelheid terug geleverde elektriciteit trekt uw energieleverancier af van de hoeveelheid die u verbruikt hebt. Dat heet salderen. U mag tot 5000 kWh terug geleverde elektriciteit van uw eigen verbruik aftrekken. Wilt u ook salderen? Dan dient u zich eerst te registreren op Energieleveren.nl.

Informatie over Salderen

Wat gebeurt er als ik meer verbruik dan mijn aansluiting teruglevert?
Dan brengt de energieleverancier het energieverbruik wat overblijft bij u in rekening. Alleen over dit resterende verbruik wordt het leveringstarief en energiebelasting in rekening gebracht.

Wat gebeurt er als ik meer dan 5000 kwh terug lever, maar niet meer dan ik verbruik?
Dan verrekent de energieleverancier de eerste 5000 kWh opgewekte elektriciteit met uw energieverbruik. Dat is verplicht. Voor de overige terug geleverde elektriciteit krijgt u een terug leververgoeding. Dat is een bedrag dat u per kWh terug geleverde elektriciteit krijgt van de energieleverancier. Voor de energiebelasting is saldering mogelijk voor uw hele verbruik.

Ik lever meer terug dan ik verbruik, maar ook niet meer dan 5000 kwh
U kunt de terug geleverde elektriciteit over uw hele verbruik salderen. U krijgt voor wat overblijft van de terug geleverde elektriciteit een terug leververgoeding. Negatieve saldering is niet mogelijk.

Let op
U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee de energieleverancier u elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk. Verder gelden de regels voor saldering en terug leververgoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt. Dat is een aansluiting tot 3x80Ampère.

Hoe gaat de registratie in zijn werk?
U kunt uw productie-installatie registreren via Energieleveren.nl. In sommige gevallen doet de installateur of leverancier dit voor u. Hij kan u ook adviseren bij de registratie. Na registratie krijgt u een bevestigingsbrief van uw netbeheerder.

Ik wil mijn productie-installatie vervangen, uitbreiden of beëindigen. Moet ik dit registreren bij?
Bij vervanging of beëindiging kunt u de oude installatie eerst afmelden bij Energieleveren.nl en vervolgens de nieuwe installatie aanmelden. Bij uitbreiding hoeft u alleen de nieuwe installatie aan te melden, de huidige installatie blijft eveneens geregistreerd.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?
De gegevens worden gebruikt door de netbeheerder om het elektriciteitsnet optimaal te beheren. De netbeheerder heeft een wettelijke publieke taak en gebruikt de gegevens niet voor commerciele doeleinden. Ze blijven dus strikt vertrouwelijk.

Wat is een EAN-code?
Dit is een specifieke code die de netbeheerder hanteert voor elke aansluiting op het elektriciteitsnet en gasnet van Nederland. De EAN-code is doorgaans gekoppeld aan uw postcode. Daarnaast krijgt iedere geregistreerde productie-installatie automatisch een eigen EAN-code. Zie ook www.eoncodeboek.nl

Waar vind ik het vermogen van mijn installatie?
Het vermogen van uw installatie staat vermeld op de verpakking of de productspecificaties. Dit wordt doorgaans aangeduid in kiloWatt (kW) of Wattpiek (Wp).

Waar vind ik het bouwjaar van mijn installatie?
Het bouwjaar van uw installatie staat doorgaans vermeld op de verpakking of de productspecificaties. Als u het bouwjaar niet weet, vul dan het jaar van ingebruikname in.

Terug leververgoedingen van de energieleveranciers per kwh
In onze energievergelijker kunt u alle saldering tarieven bekijken. Start met energie vergelijken om uit te rekenen wat uw voordeel is op basis van de door u zelf gewekte energie.

EnergieleverancierSaldering
tegen eigen verbruik
Terugleververgoeding per kWh elektriciteit
over de netto teruglevering
AnodeOnbeperktHet kale leveringstarief conform contract
AtoomstroomOnbeperktHet kale leveringstarief conform contract
BudgetenergieOnbeperktHet kale leveringstarief conform contract
DeltaOnbeperktper 1-7-2013: € 0,0626 per kWh
DongMax. 5000 kWhHet kale leveringstarief conform contract
EonMax. 5000 kWh8,47 ct per kWh incl. btw
ElectrabelMax. 5000 kWhHet kale leveringstarief conform contract
EnecoOnbeperkt9,2 cent per kWh incl. btw
EnergiedirectOnbeperktHet kale leveringstarief conform contract
EssentMax. 5000 kWh70% van het kale leveringstarief van het afgelopen jaar
GreenchoiceOnbeperkt*Het kale leveringstarief conform contract + margeregel bij digitale meter
Huismerk energieOnbeperktHet kale leveringstarief conform contract
MAINMax. 50.000 kWh80% van de geldende marktprijs (jaarlijks vastgesteld)
NLEMax. 5000 kWhHet kale leveringstarief conform contract
NuonOnbeperkt7 ct. per kWh incl. btw
OxxioMax. 5000 kWhTot 5000 kWh: het kale leveringstarief conform contract
Vanaf 5000 kWh: 70% van de kale leveringsprijs conform contract
Robin energieOnbeperktHet kale leveringstarief conform contract
6.7/10 - (141 stemmen)