Samenstelling van de elektriciteitsprijs

Samenstelling van de elektriciteitsprijsDe elektriciteitsprijs bestaat uit verschillende onderdelen. Zo worden er niet alleen kosten gerekend om de elektriciteit te maken, maar ook worden er verscheidene toeslagen en belastingen gerekend over de stroomprijs. In vergelijking tot andere Europese landen heeft Nederland een hoge stroomprijs. Alleen in Italië en Denemarken betaalt men een nóg hogere elektriciteitsprijs. Hoe is de samenstelling van de elektriciteitsprijs in Nederland? Daarover leest u meer in dit artikel.

Over de samenstelling elektriciteitsprijs Nederland

In Nederland betaalt men veel helaas veel geld per kWh stroom. De prijs is binnen Europa alleen hoger in Italië en Denemarken. In Denemarken is de prijs bijvoorbeeld, maar liefst, drie keer zo hoog als in Griekenland. Het is niet zo dat het opwekken van elektriciteit in Denemarken, Nederland of Italië veel duurder is. Dit heeft namelijk te maken met de verscheidene belastingen. In Nederland bestaat de prijs voor circa 40 procent uit belastingen. De samenstelling van de elektriciteitsprijs klinkt daardoor niet echt positief. Toch is dat in Denemarken nog een stukje erger: hier is het percentage maar liefst 60 procent.

Alhoewel het misschien duur mag zijn mogen we ook in onze handjes knijpen. Het Nederlandse stroomnet behoort namelijk tot een van de meest veilige en betrouwbare stroomnetten ter wereld. Dat is natuurlijk wel bijzonder positief, maar daar betalen we met z’n allen dus ook een flinke prijs voor.

Hoe is de samenstelling van de elektriciteitsprijs in Nederland?

De prijs van elektriciteit bestaat uit meerdere onderdelen. Zo moet u uiteraard gewoonweg betalen voor de opwekking van de energie. Ook betaalt u een bedrag zodat de stroom op een veilige manier bij uw woning komt. Er zijn natuurlijk ook meetinstrumenten nodig om te meten hoeveel stroom u verbruikt. Ook daarvoor worden kosten in rekening gebracht. Hieronder volgt een overzicht van alle kosten waar u rekening mee moet houden.

De elektriciteitsprijs en de levering

In eerste instantie betaalt u natuurlijk gewoonweg voor de stroom die u verbruikt. U zet een lamp aan, de koelkast staat continu aan of u gaat televisiekijken. Al deze activiteiten kosten natuurlijk stroom. De energietarieven verschillen flink per energieleverancier. Gelukkig kennen we in Nederland een vrije energiemarkt en kunt u daarom zelf uw energieleverancier uitkiezen. U kunt via onze website energie vergelijken voor de beste deal. De elektriciteitsprijs kunt u dus deels beïnvloeden door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier.

Netbeheer- en transportkosten

U zult ook netbeheer- en transportkosten moeten betalen. Dat betaalt u aan uw energieleverancier en uw energieleverancier draagt dat weer af aan de netbeheerder. De kosten zijn voor iedereen gelijk en de ACM (Autoriteit Consument & Markt) bepaalt hoe hoog deze kosten zijn. De netbeheerkosten bestaan uit: een periodieke aansluiting vergoeding, capaciteitstarief en leveringskosten, het meettarief en tot slot de huur van uw elektriciteitsmeter.

Btw en overheidsheffingen

De overheid belast uw energieverbruik omdat uw energieverbruik het milieu belast. Dit bestaat uit energiebelasting en btw. Wel is er een bepaald gedeelte vrijgesteld van belastingen. Energie wordt namelijk wel gezien als een basisbehoefte in het leven. Op uw jaarafrekening staat het kopje ‘vermindering energiebelasting’. Eerder stond dit bekend als heffingskorting.

ODE

Tot slot betaalt u ook een extra belasting: ODE (Opslag Duurzame Energie). De overheid noemt het zelf geen belasting, omdat zij dit weer investeren in de ontwikkeling van duurzame energie.

Besparen op uw energierekening?

De samenstelling van de elektriciteitsprijs is dus complex, omdat er veel verschillende prijzen zijn waar u rekening mee moet houden. Gelukkig kunt u flink besparen op de leveringskosten. Als u deze zo laag mogelijk houdt betaalt u, in verhouding, ook minder belasting. Daarom loont het ook om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. U kunt hier uw energiekosten berekenen voor de beste deal. Profiteert nu van exclusieve energie aanbiedingen en stap ook over.

Plaats een reactie