Schaliegas winning kan veilig?

 

Volgens het RTL Nieuws word er momenteel gediscussieerd door het kabinet over de toekomst van het proefboren naar schaliegas. Minister Henk Kamp presenteerde vandaag een onderzoek waar de risico’s liggen bij het boren naar schaliegas.

Het winnen van schaliegas kan veilig volgens Minister

Geconcludeerd werd wel dat de winning naar schaliegas veilig kan. De Minister is ook van mening dat met de komst van schaliegas onze economie een positief duwtje in de rug krijgt. Hij refereert met de vondst van schaliegas naar de ontdekking van ons aardgas eind jaren 40.

Besluit word uitgesteld tot medio Oktober

Minister Kamp wacht de consultatie af van de MER deze moeten het rapport nog beoordelen van ingenieursbureau Witteveen en Bos. Deze word eind september verwacht. Er zijn proefboringen nodig maar eerst word onderzocht hoe veilig deze boringen kunnen worden gedaan en op een verantwoorde manier. Pas dan zal de Minister een besluit nemen erover dit zal rond Oktober zijn.

Wanneer het MER rapport positief bevonden word komen de gemeenten ook in beeld die de vergunningen dan kunnen verlenen. Er zijn al drie locaties waar ze de proefboringen willen gaan uitvoeren deze bevinden zich bij Boxtel, Haaren, en de Noordoostpolder.