Slimme apparatuur kan gehackt worden

Er zijn de laatste jaren allerlei slimme apparaten op de markt gebracht. En ze kunnen op afstand via internet bestuurd worden. Maar slimme apparatuur kan gehackt worden. Juist omdat ze via het internet verbonden kunnen worden kan het minder veilig zijn. Die slimme tv of slimme koelkast is uiteraard heel handig. En het wordt verkocht om de energiekosten te drukken. Maar de veiligheid daar wordt nog over getwist. Ze zijn bedoeld om zoveel mogelijk te kunnen besparen in huis.

Slimme apparatuur kan gehackt worden

Het brengt comfort en het maakt het leven an sich een stuk gemakkelijker. En een consument kan denken bij de slimme koelkast: Wat heeft een hacker eraan om mijn koelkast te hacken? Of de camera die bij de voordeur hangt. Bedoeld om inbrekers te weren. Deze zijn allen te hacken. Zorg er dus altijd voor dat u het standaard wachtwoord bij een dergelijk slim apparaat meteen veranderd. Waar u denkt dat het hacken van uw gegevens wel meevalt. Zal de hacker zelf daar zijn voordeel mee kunnen doen.

Hackers kunnen gevoelige informatie stelen met vervelende gevolgen

Slimme apparatuur kan gehackt worden en ze kunnen private gegevens stelen. Zoals het wachtwoord van uw DigiD. Zodra men deze heeft kunnen ze nare schade aanbrengen. Want zodra ze eenmaal toegang hebben tot uw netwerk en u privé gegevens op uw pc heeft staan. Het klinkt eng en dat is het ook. En het kan gebeuren. Denk aan de harde schijf die gehackt kan worden. Er wordt dan losgeld gevraagd zodat u weer toegang krijgt tot uw eigen apparatuur. Elk apparaat verbonden met internet is hack gevoelig.

Update uw slimme apparaten regelmatig

Als u slimme apparatuur heeft doe dan de nodige updates. Komen ze beschikbaar update het progamma dan. De kans wordt dan kleiner dat slimme apparatuur gehackt kan worden. Eigenlijk is het het beste om natuurlijk geen slimme apparatuur te hebben. De digitalisering mag dan misschien van deze tijd zijn, veilig is het gewoon niet. Het blijkt ook dat fabrikanten niet goed kijken naar de beveiliging van hun apparaten. De Consumentenbond heeft er zelfs onderzoek naar gedaan. En moesten concluderen dat de meeste fabrikanten slecht presteerden waar het de veiligheid aanging.

Goedkopere baby camera gevoelig voor hacks

Die handige camera voor op de babykamer is natuurlijk een uitkomst. Als  u beneden zit en niet steeds naar boven wilt lopen. Vooral de goedkopere varianten camera’s zijn gevoelig voor hacks. Fabrikanten dienen daar goed op te letten. Zelf kunt u goed opletten door een sterk wachtwoord te maken wanneer de camera via Wifi verbonden is. En natuurlijk dient u de software regelmatig te updaten. Deel ook vooral niet teveel gegevens als u een account moet aanmaken. Is het Wifi signaal niet sterk genoeg? Check altijd even de staat van uw modem. Een oud modem kan het Wifi signaal verzwakken.

Zorg ook altijd dat uw modem juist is afgesteld wat betreft de instellingen. Er zijn zelfs deursloten te koop die digitaal te besturen zijn. Ook hier moet een code ingevoerd worden en is op afstand te openen. Wijzig deze regelmatig. De slimme meter roept ook vragen op. Want ook deze kan gehackt worden. Degene die het hackt kan dan de verwarming uitzetten of aan. Maar ook zien wanneer iemand thuis is of niet. Slimme apparatuur kan gehackt worden dat is een feit.

Betere en strengere veiligheidseisen nodig

Daarom zijn er ook veel die de slimme meter niet willen. Maar niet alleen de slimme meter zorgt dus voor onveilige situaties. Dit kan ook de slimme koelkast zijn of de tv. Wees dus erg voorzichtig. Doe die update van uw smart tv dan ook. Van elk apparaat dat in huis verbonden is met internet. Er moeten betere beveiligingseisen komen. En tot die tijd kunnen we nog prima gebruik maken van de reguliere apparaten waarbij geen internet nodig is. Want slimme apparaten zijn op het gebied van veiligheid dus eigenlijk erg dom.

Slimme apparaten moeten helpen om het energieverbruik terug te dringen. Met die reden worden ze verkocht. Het energieverbruik kan op méér manieren verlaagd worden. En dat kan ook prima zonder internet. Meer dan genoeg energie bespaartips zijn er te vinden. Bij ons op de site maar ook elders op andere websites.