Slimme meter door 11% van de huishoudens geweigerd

Minister Wiebes laat weten dat 11% van de bevolking in Nederland de slimme meter geweigerd heeft. Vanaf 2015 zijn netbeheerders begonnen met het plaatsen van de slimme meter. Het plaatsen is gratis mits een huishouden er eerder om vraagt. En nog eens 2% heeft de slimme meter na geplaatst te zijn uit laten zetten. 

Privacy schending belangrijkste reden voor weigering slimme meter

Het blijkt dat huishoudens zich storen aan de privacy die hiermee verloren gaat. De berichtgeving rondom de slimme meter zoals problemen met terugleveren heeft er voor gezorgd dat huishoudens huiveriger zijn. De groep weigeraars vindt de slimme meter onbetrouwbaar. Men vindt het ook vervelend dat de privacy hiermee in het geding komt.

Energiekosten verlagen met inzicht

Voor consumenten is het nog steeds niet echt duidelijk welke toevoeging de slimme meter biedt. De overheid stelt dat consumenten en bedrijven op deze manier meer inzicht krijgen in hun energiekosten. Vaak blijkt dat de consument zich daar niet mee bezighoudt. Zo worden er wel energie-apps aangeboden. Een zogenoemde verbruiksmanager zoals de Toon van Eneco of de Essent Thuis app. Het RVO stelt vervolgens wel dat de huidige verbruiksmanagers beter kunnen.

Maken storingen en software de slimme meter gevoelig?

Zo was er in maart van dit jaar nog een storing bij de slimme meters van Liander, deze berichtgeving wekt bij consumenten dus niet veel vertrouwen. De waarden kwamen daardoor hoger uit. De consument kan op dat moment niets controleren en achteraf ook niet. En de slimme meter vervangt het doorgeven van de meterstanden. Maar huishoudens zijn de afgelopen jaren niet anders gewend dan het zelf te doen. En daarvoor kwam de netbeheerder netjes eens per jaar langs om de meterstanden op te nemen.

Besparen en elk jaar overstappen

De overige 89% van de huishoudens heeft geen problemen met het plaatsen van de slimme meter. Een twee maandelijks verbruiksoverzicht kan extra inzicht bieden in uw verbruik. Houdt u het verbruik ook bij? Doe het voor de zekerheid eens, wie weet merkt u bepaalde veranderingen op. Slimme meter of niet, besparen op energie en gas is altijd goed. Verlaag daardoor uw energiekosten en stap ook elk jaar over.