Slimme radiatorknop

slimme radiatorknopNaast een slimme meter, een slimme thermostaat is er ook een slimme radiatorknop. Maar wat is dit precies en hoe gebruik je het? Een slimme radiatorknop kan uw radiatoren op afstand bedienen. En u hoeft er niet eens voor thuis te zijn. Met slim wordt dan bedoeld dat het apparaat of product op afstand bestuurbaar is. De temperaturen kunnen bijgesteld worden en aan en uitgezet worden. Dit is vooral handig voor degenen die stadsverwarming hebben.

Ook geschikt voor de cv-installatie

Dit wil niet zeggen dat de slimme radiatorknop alleen voor huishoudens met stadsverwarming/blokverwarming is. Want er zijn namelijk ook dergelijke slimme radiatorknoppen voor gewone radiatoren op gas. De slimme knop kan worden aangestuurd met een app. Zo kunt u in de app aangeven welke temperatuur u wenst. Of maak een compleet schema voor een week. Dan gaat de verwarming automatisch aan en uit. Het kan met verschillende technieken uitgebreid worden. Zo bestaat er geofencing, dan gaat uw verwarming aan wanneer er iemand thuis is.

Wat kan de radiatorknop allemaal?

Er zijn dus ontzettend veel mogelijkheden, één daarvan is de detectie van een raam dat open staat. Veranderd er iets aan de temperatuur door de koele lucht? Dan kan de app de verwarming uitschakelen. Zo is er aan de hand van het weerbericht de verwarming ook in te stellen. Wordt er veel zon verwacht dan kan de verwarming een aantal graden lager gezet worden. Het vereist wel een bestaande radiatorknop op uw verwarming. In plaats daarvan kunt u de nieuwe slimme knop bevestigen.

Hoe plaats ik het?

Het kan voorkomen dat de nieuwe knop niet geheel past. Daarom worden er tussenstukjes bijgeleverd. Die kunnen zonodig ertussen gezet worden. De oude radiatorknop kunt u dus voorzichtig eraf halen. Een waarschuwing kan aan u verzonden worden om de verwarming lager te zetten als u toch niet thuis bent. De belofte is dat men met een dergelijke radiatorknop tot 30% kan besparen op zijn/haar energiekosten. Dankzij de internetbridge bent u verbonden met WiFi of mobiel internet.

Wat kost me dit?

En nu de volgende vraag: Wat kost het? Als u zou starten met een complete kit dan kost deze u €199. Hierbij zit dan één radiatorknop. Tevens krijgt een internetbridge, USB kabel, stekker, Ethernetkabel, batterijen en de adapterringen. De extra technieken zoals Geofencing en Raamdetectie kosten u circa €3 per maand extra.

De meest verkochte slimme radiatorknop is van het merk Tado. Dan hebben we nog

  • Netatmo met een startprijs van €179
  • Elgato Eve €125
  • Honeywell Evohome met 6 radiatorkranen €736

Zoals u ziet zijn er nogal wat prijsverschillen. De meesten kopen de Tado omdat deze qua gebruiksgemak simpel is. Het ene pakket is wat uitgebreider dan de andere. Vergelijk de prijzen maar ook de functies met elkaar. U zou kunnen volstaan met een enkele radiatorknop. Temeer omdat u meest verblijft in één ruimte: de woonkamer. U kunt ook besluiten geen starterskit te kopen, en zelf te gaan besparen op uw verwarmingskosten.

Aanschaffen of niet?

Kiest u voor het laatste? Draai dan in geval van stadsverwarming de knop niet al te hoog. Bij stadsverwarming geeft de knop op de radiator cijfers aan. Bijvoorbeeld 1 tot en met 4. Als u de verwarming op laten we zeggen 2 zou zetten dan is het behaaglijk warm. Uw energierekening zal hierdoor uiteindelijk lager uitvallen. In geval van een cv-installatie, zet dan uw thermostaat op maximaal 20 graden. En kort uw douchebeurten in naar vijf minuten per keer. Zo kunt u uw gaskosten verlagen. Overstappen naar een andere energieleverancier wil ook helpen. De gemiddelde overstap levert toch zo’n €350 per jaar op.

Plaats een reactie