Steeds meer zonnepanelen op de Nederlandse daken

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. In 2017 werden er circa 75.000 zonnepanelen geïnstalleerd. In veel gevallen gebeurde dat collectief en daarmee soms ook op het dak van een ander.

Voornamelijk in Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland werd geld opgehaald voor zonne-energieprojecten. Diverse huishoudens participeerden in duurzame projecten, waardoor zonnepanelen werden geïnstalleerd op de daken van scholen, zorgvastgoed, boeren en het MKB. Middels crowdfunding konden diverse organisaties gemakkelijker verduurzamen. Sommige huishoudens delen de energie uit zonnepanelen met elkaar.

15,5 miljoen euro in collectieve zon

In 2017 werd er maar liefst 15,5 miljoen euro geïnvesteerd in collectieve zon door Nederlandse huishoudens. Dat gebeurde onder andere via Greencrowd, DuurzaamInvesteren en ZonnepanelenDelen. Ook zijn er diverse initiatiefnemers met eigen websites.

Naast deze eigen burgerinitiatieven waren er ook nog diverse overheidspotjes beschikbaar. De overheid stimuleert immers zonne-energie. Door samen te werken met de verschillende partijen kon men rekenen op een salderingsregeling en belastingvoordeel.

Tip: wilt u uw woning ook verduurzamen? Vervang uw gloeilampen dan door ledlampen. Ook kunt u overstappen naar een duurzame energieleverancier! Door jaarlijks energie te vergelijken kunt u bovendien ieder jaar weer profiteren van welkomstaanbiedingen. Daardoor bespaart u jaarlijks tot wel 450 euro.