Straks duurzame energie uit Denemarken dankzij nieuwe stroomkabel

tennetvlagTenneT is vandaag begonnen met de werkzaamheden voor een nieuwe stroomkabel die verbonden word met Denemarken. Dat betekent dat er in de toekomst ook duurzame energie vanuit Denemarken kan worden getransporteerd naar Nederland. Nu lopen er al stroomkabels naar het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen die succesvol zijn gebleken.

Nieuwe stroomkabel is 325 kilometer lang

De stroomkabel zal vanaf de Eemshaven naar Endrup in Denemarken worden gelegd. TenneT bouwt de 325 kilometers lange stroomkabel en de kosten hiervoor worden geraamd op 600 miljoen euro. De verbinding tussen beide landen zal de energieprijzen in de toekomst stabiliseren. Is er vraag in Nederland naar duurzame energie? dan kunnen we deze transporteren vanuit Denemarken en andersom geldt hetzelfde.

Duurzame energie uit Denemarken goed voor 700.000 huishoudens

De nieuwe elektriciteitsverbinding tussen de landen zal een capaciteit van 700 megawatt opleveren waarmee 700.000 huishoudens in hun energiebehoefte kunnen worden voorzien. TenneT hoeft de investeringskosten niet in zijn geheel te dragen want 50% zal worden gedragen door Energinet.dk. De verwachting is dat de COBRAcable in 2019 gereed zal zijn. Zo zal er ook een converterstation worden gebouwd die de stroom kan omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom en vice versa.

Ook een stroomkabel tussen Duitsland en Noorwegen in aanbouw

TenneT bouwt ook al aan een verbinding tussen Noorwegen en Duitsland deze kabel zal een jaar later klaar zijn dan de kabel in Denemarken. Het doel is dat alle Europese lidstaten in de toekomst met elkaar verbonden zijn dankzij één gezamenlijk elektriciteitsnet. De COBRAcable kan ook verbonden worden met de offshore windparken dankzij een nieuwe techniek.

Plaats een reactie