Stroometiketten

stroometiketten
Stroometiketten zijn labels die worden toegekend aan energieproducten. Iedere energieleverancier is sinds 2005 verplicht om een stroometiket te vermelden aan zijn consumenten. Zo kan de consument zien welke brandstoffen de energieleverancier gebruikt om zijn elektriciteit op te wekken. Wanneer u op EnergieVergelijking.nl een energie vergelijk bent gestart zult u het stroometiket zien staan als Energielabel onder het energielabel vind u extra informatie over de herkomst van de stroomproductie. Dit word onderverdeeld in percentages zoals: windenergie 5%, waterkrachtenergie 5% en zonne-energie 90%.

Stroometiketten bekijken per energieproduct

Het stroometiket word elk jaar voor 1 mei gepubliceerd. De NMa houd bij of de energieleveranciers dit tijdig en juist aanleveren. Wise houd de stroometiketten bij sinds 2006, ook inventariseert Wise welk energiebedrijf de schoonste en vuilste stroom aanbied. Bent u benieuwd welke energiebedrijven daaronder vallen? Klik dan op de website:groenestroomjagraag.nl. Uit de gegevens die energieleveranciers aanleveren met betrekking tot hun groene stroomproductie maakt Wise een rangstroomlijst op. De meest groene energieleverancier staat dan bovenaan gevolgd door de minder groene energieleverancier. In 2005 trad de regeling stroometikettering in werking en vanaf dat moment werden alle energieleveranciers verplicht de herkomst van hun energie openbaar te maken.

[xyz-ihs snippet=”energie-vergelijken”]


Tijdens het vergelijken van energie kunt u klikken op meer informatie dan vervolgens kunt u naar beneden scrollen en ziet u daar staan: Energielabel met dit energielabel geeft de energieleverancier aan waaruit zijn energiemix bestaat. Het word weergegeven in percentages van de volgende energiebronnen: zon, water, bio, wind, gas, kolen, nucleair of overige. U kunt dit energielabel bekijken per energieleverancier en aan de hand daarvan een keuze maken. Ook kunt u bij aanvang al aangeven welke soort energie u wilt vergelijken. De soort energie als in groene energie word weergegeven met een boompje, dit boompje kan voor de helft groen zijn of helemaal.

Als u de keuze voor groene of grijze stroom maakt dan kunt u aan de hand daarvan een vergelijking maken. Ook bij grijze energie kunt u bekijken welke herkomst deze heeft, zo kan men het percentage bekijken van de hoeveelheid kolen en gas hiervoor gebruikt worden. Bij energieleverancier Atoomstroom krijgt u zoals de naam al zegt energie geleverd afkomstig van Atoomstroom. Niet de meest milieuvriendelijke soort energie maar toch zijn er consumenten die ervoor kiezen.

Plaats een reactie