Studenten en energieverbruik

Studenten die op zich zelf gaan wonen krijgen net als de overige studenten te maken met het energieverbruik. Veelal staan ze daar niet bij stil omdat de huurprijs van het appartementencomplex alles inclusief is. Zij betalen een vast bedrag waarbij ook de kosten voor energie en gas zijn opgenomen. Maar waar er meerdere studenten in een flatgebouw of appartement wonen daar is het energieverbruik ook een stuk hoger.

Bekijk de voorwaarden in jouw huurcontract

Voordat je als student een kamer of een gedeelde woning besluit te kiezen, vraag dan van tevoren aan de verhuurder e/o huisbaas of de kosten voor energie en gas ook echt inclusief zijn. Neem het huurcontract ook door want er kan ook een clausule zijn opgenomen mbt tot de energiekosten. De clausule kan bijvoorbeeld zeggen dat wanneer de energiekosten te hoog zijn dat jullie als bewoners de te hoge energierekening moeten betalen. Het probleem met een alles in één huurcontract waarbij de energiekosten al zijn opgenomen, is dat er daardoor ook veel meer energie en gas word verbruikt. Immers de huurprijs was inclusief toch? Jouw verhuurder staat er namelijk niet om te springen om een enorm hoge eindafrekening zelf te moeten betalen.

Zijn de energiekosten inclusief of exclusief?

Lees de voorwaarden in het huurcontract dan ook goed door. Het kan ook zijn dat de verhuurder verwacht dat jullie elk de energiekosten apart afrekenen. Grote kans dat de verhuurder al jaren dezelfde energieleverancier heeft. Het zou niet verkeerd zijn als de verhuurder zelf ook de kosten voor energie en gas zou vergelijken. Het voordeel daarvan is dat de energiekosten verlaagd kunnen worden waar jij als student en jouw medebewoners ook weer van profiteren.

Bezuinig op je energie en gasverbruik

Als student weet je hoe het is om te moeten bezuinigen, je moet rondkomen van je studiefinanciering en een eventueel bijbaantje. Budget boodschappen doen is jou niet onbekend en daarmee bespaar je heel veel geld. Het zelfde geldt ook voor jouw energieverbruik ondanks het feit dat je niet zelf hoeft te betalen aan de energieleverancier. Het is daarom niet onverstandig om te starten met besparen op energie en gas. Met name gas verbruiken is een duur geintje want de prijzen voor gas zijn gestegen. Wanneer jullie gezamenlijk in één woning wonen dan is het moeilijk om het verbruik per persoon uit te rekenen. Er is immers maar één meter in de meterkast.

Hoeveel verbruiken jij en jouw medebewoners?

Een schatting maken kan dan weer wel, als we jou alleen als alleenstaande aanmerken. Dan verbruik jij in je eentje zo’n €80 tot €90 per maand. We spreken hier dan van een energieverbruik van 1800 kilowatt en 1000 m3 gas. Vraag ook aan jouw verhuurder of je de energierekening mag bekijken. Het hangt er natuurlijk maar net vanaf hoeveel jij en je medebewoners verbruiken. Het kan ook zo zijn dat er een bewoner is die veel meer verbruikt dan jij dat doet. Of je woont echt op jezelf en hebt je eigen flat of studio dan heb je dus zelf met een energieleverancier te maken. Vooral dan is het oppassen geblazen en moet je echt op je energieverbruik gaan letten.

Een eigen appartement? Dan kun je overstappen naar een goedkope energieleverancier

Het voordeel ten opzichte van een studentenkamer is dan wel weer dat jij kunt besparen op jouw energiekosten door over te stappen. Want wanneer je in een studentenkamer woont dan kun jij niet zelf overstappen naar een goedkope energieleverancier. Alleen jouw huisbaas/verhuurder kan dat doen.

Bespaar energie en gas in je studentenkamer of appartement

Maar hoe kun je besparen op jouw energieverbruik? Als je in een studentenkamer woont kun je echt wel besparen hoe klein de kamer ook is. Let op jouw energieverbruik en laat je laptop,computer of tv niet steeds aan staan. Trek de stekker er gewoon uit als je klaar bent met tv kijken of je huiswerk. Aangezien de meeste studentenkamers niet zo groot zijn heb je ook maar één radiator. Zet de verwarming op 20 graden en vraag je moeder of ze gordijnen voor jou kan maken. Door de gordijnen s’avonds te sluiten houd je de warmte goed binnen. En ervan uitgaande dat je s’morgens weinig tijd hebt kun je net zo goed ook snel douchen. Hiermee bespaar je al op jouw gasverbruik.

Woon je op jezelf dan is besparen op energie en gas helemaal een must. Je zult waarschijnlijk weinig te besteden hebben als student. Kort jouw douchebeurten flink in, zet de verwarming standaard op 20 graden en laat de warm water kraan niet steeds onnodig lopen. Als je een wasmachine hebt was dan alleen wanneer jouw wasmachine echt vol is. Zo voorkom je dat je steeds moet wassen wat uiteindelijk meer energie verbruikt. Ga je in de weekenden naar je ouders? Vraag dan of je moeder je was dan wil doen. Het scheelt jou enorm in het energieverbruik. Lees hier nog meer energie bespaartips.

Een paar honderd kilowattuur per maand dat ongemerkt geld kost

Loop ook alle apparaten na die ongemerkt aan jouw energieverbruik kunnen vreten. Dit neemt onnodig veel energie en kost jou op jaarbasis alleen maar extra geld. Velen staan er niet bij stil maar al die luxe apparatuur die wij gebruiken en waarvan we niet de stekkers uit het contact halen. Kosten jou 5% tot 10% van jouw energierekening. Ben jij die student die het geluk heeft een vaatwasser te hebben? Gebruik dan het energiebesparende programma en het scheelt je gas en energie.

Studenten met eigen woning: start met energie vergelijken en bespaar

Voor degene die op zich zelf wonen is er een handige tool en dat is de energievergelijker. Jij kan makkelijk online energie vergelijken en gewoon overstappen naar de goedkoopste energieleverancier. De minimale besparing voor jou als student is €200 per jaar en kan wel oplopen tot €450 per jaar. Wacht dan ook niet langer en begint direct met energie vergelijken en reken uit hoeveel jij minder gaat betalen.

Plaats een reactie