Subsidieregeling zonnepanelen nog tot 2023

subsidieregeling zonnepanelen nog tot 2023De subsidieregeling zonnepanelen nog tot 2023 beschikbaar. Dit schrijft de Rijksoverheid op de website. Er was lange tijd onzekerheid over het voortbestaan van de salderingsregeling. De Minister Van Economische Zaken en Klimaat wilde dit eigenlijk afbouwen en vervangen. Dit zal op den duur ook gaan gebeuren. Maar voor de komende drie jaar blijft de regeling gehandhaaft zoals die is.

Subsidieregeling zonnepanelen nog tot 2023 beschikbaar daarna begint de afbouw

Het is vooral bedoeld om nog meer consumenten te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. De gemiddelde terugverdientijd bij zonnepanelen ligt op zeven jaar. Vanaf 1 januari 2023 zal de afbouw van de salderingsregeling ingaan. Het voordeel op de energiebelasting zal verdwijnen. Dan wordt er enkel nog een teruglever vergoeding uitbetaald. De verwachting is dat over een aantal jaar de zonnepanelen nog goedkoper zijn. Een dergelijke vergoeding is dan niet meer nodig.

Lening voor zonnepanelen tegen lage rente

Het Nationaal Energiebespaarfonds kan toekomstige zonnepanelen eigenaren helpen. Het fonds verstrekt dan een lening tegen een lage rente. Op dit moment is het nog niet verplicht om een meter te hebben met een dubbel telwerk. Dit is vanaf 2023 wel verplicht. De situatie nu zorgt ervoor dat er geen energiebelasting verschuldigd is over het opwek en teruglever deel. Er wordt alleen energiebelasting betaald over het deel dat de energieleverancier nog levert. Aangezien de energiebelasting op energie en gas is gestegen is dat een welkom voordeel.

Meter met dubbel telwerk vanaf 2023 verplicht

De belastingdienst wil leveren en terugleveren apart kunnen meten. Iedere zonnepaneel bezitter die nog geen dergelijke meter heeft zal deze aangeboden krijgen van de netbeheerder. Het is in ieder geval goed nieuws voor toekomstige en bestaande zonnepaneel bezitters. Minister Wiebes dacht eerst aan het hervormen van de bestaande salderingsregeling. Maar dit bleek in de praktijk lastig. Daarom is ervoor gekozen om de huidige regeling te laten zoals deze is.

Plaats een reactie