Tarieven stadsverwarming worden iets lager

tarieven stadsverwarmingDe tarieven voor stadsverwarming worden iets lager in 2020. Dit heeft de ACM bekend gemaakt. De ACM publiceert hiertoe elk jaar de maximumtarieven die warmteleveranciers mogen vragen. Naar nu blijkt zullen ze met 0.6% dalen. In 2020 worden de regels voor stadswarmte een stuk strenger. Vanaf 1 juli 2019 maakt de levering voor warmte deel uit van een huurovereenkomst. Dat houdt in dat er geen aparte leveringscontracten meer hoeven opgemaakt te worden. 

Tarieven stadsverwarming worden iets lager

Een warmteleverancier is nog altijd verplicht om de kosten voor de warmte te berekenen op een aparte meter. En moet er inzichtelijk duidelijkheid zijn waarop de kosten zijn gebaseerd. Een huurder mag ook vragen om een individuele meter. De tarieven voor stadsverwarming vallen nu onder servicekosten. Investeringen die een verhuurder maakt mogen niet doorberekend worden. Nu de tarieven stadsverwarming iets lager worden, kunt u de kosten bekijken wanneer uw verhuurder u hiervan een overzicht geeft.

Regels ten aanzien van storing veranderen

De nieuwe regels in 2020 moeten er voor zorgen dat er meer transparantie komt. De tarieven voor stadsverwarming zorgden eerder al voor klachten. De ACM zal ook de maximale tarieven voor een afleverset bekendmaken. Huurders huren een afleverset van hun warmteleveranciers. Als zich een storing voordoet, dan krijgt men na 8 uur pas een compensatie. Dus duurt een storing korter? Dan wordt er geen vergoeding meer uitbetaald. Bewoners die aangesloten zijn op een warmtenet kunnen nog steeds niet overstappen. Zij kunnen dus niet overstappen met aardgas. Want ze gebruiken immers geen aardgas. Wel kunnen zij overstappen met stroom.

Overstappen met stadsverwarming en blokverwarming kan niet

Er kan door huurders die stadsverwarming hebben helaas niet gekozen worden voor een warmteleverancier. Zij kunnen daardoor toch minder besparen dan degene die wel gas gebruiken. De Warmtewet zoals deze eerst was leverde problemen op. Waardoor de kosten voor stadsverwarming en blokverwarming vaak hoger waren. De huurder mag werkelijk gemaakte kosten in rekening brengen. Overige kosten dus niet.

Overstappen met stroom kan wel!

Heeft u als huurder vragen over de kosten voor uw stadsverwarming? Dan kunt u uw verhuurder gerust om een specificatie vragen. Uw warmtetarieven mogen nooit hoger zijn dan de maximale tarieven die de ACM vaststelt. U kunt de tarieven raadplegen op de website van de ACM. Uw energieleverancier stuurt u dus enkel een energierekening wat betreft uw stroomtarieven. Deze kunt u dus vergelijken. Volgend jaar worden de tarieven voor stadsverwarming dus iets lager. Hoeveel dit is hangt af van wat uw verhuurder u in rekening brengt.

Minder betalen kan altijd

U kunt dus iets minder gaan betalen. Door ook de tarieven voor stroom weer eens onder de loep te leggen kunt u bekijken hoeveel voordeel u genieten kunt. Er valt altijd wel een honderd of twee te besparen wanneer u overstapt. Besparen kan ook door de verwarming iets lager te zetten. Bij stadsverwarming maakt men gebruik van restwarmte. Deze is vaak afkomstig van bedrijven uit de buurt. Desalniettemin kunt u draaien aan de knop van uw verwarming. Dit wordt ook wel de thermostaatknop genoemd. Deze knop regelt dus de temperatuur in huis. De knop is voorzien van een maantje en de cijfers 1 tot en met 5. Stand 1 is dan de laagste stand. Het maantje staat voor nachtstand. Hier zet u hem op als u gaat slapen. De gemiddelde temperatuur is dan 15 graden.

Plaats een reactie