Terugleveren energie

Als u de eigenaar bent van een set zonnepanelen en u meer energie produceert dan u zelf nodig heeft dan spreken we van het terugleveren van energie. De overtollige energie die u niet nodig heeft levert u namelijk terug aan het elektriciteitsnetwerk. Een gedeelte van de productie gebruikt u om zelf te kunnen voorzien in uw eigen energiebehoefte. De rest levert u weer terug aan uw energieleverancier die u hier vervolgens een vergoeding voor betaalt. Ook wel de terugleververgoeding genoemd om in energie termen te blijven.

Hoeveel krijg ik voor mijn zonne-energie?

De vergoeding hangt af van wat uw energieleverancier ervoor wil betalen, de vergoeding kan dus verschillen per energieleverancier. Wilt u weten hoe hoog deze terugleververgoeding is? Dan kunt u het beste uw energieleverancier even bellen voor de exacte tarieven. Er word een berekening gemaakt in de hoeveelheid energie die de energieleverancier u geleverd heeft en hoeveel u zelf aan productie heeft teruggeleverd. Dit heet salderen en is dus de aftreksom voor zonnepanelen bezitters. Alleen kleinverbruikers energie mogen salderen en dat betekent dat u een aansluiting heeft van 3 x 80 Ampere.

Salderen en betaalt worden voor uw energie

Zo is er een grens gesteld aan het salderen dus u kunt niet alle geproduceerde energie salderen. De salderingsgrens word dus aangehouden door de energieleverancier voor de berekening. Zorg ook dat u uw geproduceerde energie via dezelfde elektriciteitsaansluiting terug levert als waarop u uw energie geleverd krijgt. De geproduceerde energie wordt eerst verrekend met uw eigen energiebehoefte. Dus stel u heeft 300o kWh aan energie van de energieleverancier geleverd gekregen en u produceert zelf nog eens 2000 kWh energie. Dan wordt eerst uw energiebehoefte eraf getrokken, stel dat dit 1500 kWh is dan levert u 500 kWh weer terug aan het net. Hiervoor ontvangt u dan een vergoeding.

Voorkom fouten en check altijd uw energierekening

U dient wel netbeheerkosten te betalen aan de energieleverancier voor de energie die u wel gebruikt. De hoogte hiervan hangt weer af van uw elektriciteitsaansluiting, is deze klein dan betaalt u minder dan een grote elektriciteitsaansluiting. Raadpleeg altijd uw energierekening en bekijk of de terug geleverde energie er goed op staat vermeld in kWh. Het komt nogal eens voor dat een energieleverancier eerst uw verbruik aan u in rekening brengt en dan word later nog eens de teruglevering verrekend. Dit mag niet zij moeten dit al verrekenen voordat zij kosten in rekening gaan brengen. Neem in dat geval meteen contact op met uw energieleverancier.

Geen energiebelasting voor zonnepanelen bezitters

Bekijk ook of u de term energiebelasting op uw energierekening ziet staan, als dit zo is bel dan meteen uw energieleverancier op. U bent namelijk gevrijwaard van energiebelasting omdat u duurzame energie opwekt. Zij mogen u dit dus niet in rekening brengen. Bekijk ook of de energieleverancier de saldering over de gehele periode heeft berekend. Zij mogen namelijk niet een gedeelte van een kalenderjaar gebruiken voor het berekenen van uw verbruik. Het kan in alle gevallen voorkomen dat de energieleverancier per ongeluk een fout heeft gemaakt. Wel moet u ze duidelijk maken dat u graag wilt dat deze fout zo snel mogelijk word opgelost.

Welke heffingen moet ik wel betalen?

Aangezien u geen energiebelasting hoeft te betalen over uw eigen zonnestroom is het niet automatisch zo dat u ook geen btw bent verschuldigd. Over de energielevering van de energieleverancier moet u wel btw betalen net als de Opslag Duurzame Energie. Levert u meer terug dan u verbruikt? Dan hoeft u geen btw daarover te betalen. De belastingvermindering die geldt voor huishoudens geldt ook voor zonnepanelen bezitters. Dus die word wel toegepast in dit geval.

Blijf energie vergelijken en ontvang de hoogste terugleververgoeding

Voor particuliere zonnepanelen bezitters is de situatie het meest ideaal. Blijf de energiekosten per energieleverancier vergelijken. U wilt namelijk graag een geschikte vergoeding ontvangen voor uw geleverde energie. Over het algemeen houden de meeste energieleveranciers hetzelfde kale tarief voor energie aan bij energielevering. Dus dat zelfde tarief betalen zij dan ook aan de zonnepanelen bezitter voor het terugleveren van energie. Meldt ook uw systeem aan via energieleveren.nl de netbeheerder moet daar namelijk van op de hoogte zijn. Dit is van belang bij eventuele storingen en werkzaamheden.

Plaats een reactie