Transportkosten gas mogen verhoogd worden door GTS

De transportkosten gas mogen volgend jaar verhoogd worden door GTS. De ACM heeft gisteren besloten dat de transportkosten met maximaal 2% verhoogd mogen worden. Deze beslissing kan ervoor zorgen dat de energierekening 2019 ook weer hoger wordt. Ook besloot de ACM dat GTS zijn opbrengsten moet verlagen met circa 8 miljoen euro. Omdat energieleveranciers waarschijnlijk minder gebruik maken van het transportnet van GTS mogen de kosten verhoogd worden.

ACM zorgt voor betaalbare energievoorziening

In 2016 sommeerde de ACM GTS dat zij hun kosten moesten verlagen, de ACM vond dat zij ten opzichte van de overige Europese transporteurs veel te inefficiënt werkten. Elk jaar wordt het tarievenbesluit in mei bekend gemaakt. De jaarveiling voor de jaarcapaciteit zal plaatsvinden op 2 juli 2018. De verwachting over de gasprijzen 2019 is toch wel dat de energierekening gaat stijgen. GTS had namelijk 1 maart het voorstel hiertoe al ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt.

Ondanks de verlaging van 2017 merkte de consument niets van lagere gasprijzen

GTS kan de transportkosten niet rechtstreeks aan de consument doorberekenen. Maar energieleveranciers kunnen deze kosten wel weer doorberekenen. Afgelopen jaar verlaagde de Gasunie de tarieven nog, zij moesten op last van de ACM de transporttarieven verlagen. Uiteindelijk heeft de consument hier geen voordeel van ondervonden, de gasprijzen werden zelfs duurder. De Nederlandse gaswinning zal in 2030 helemaal stopgezet zijn. De gaswinning is nu al minder dan een aantal jaren geleden. Door de import van buitenlands gas merkt GTS dit aan minder transportcapaciteit. Er gaat met het terugdraaien van de gaswinning ook minder gas naar het buitenland.

Betaalbare energierekening

Toch is een betaalbare energierekening haalbaar. Probeer zelf zoveel mogelijk het verbruik te beperken. En dan vooral het gasverbruik. Beperkt u het verbruik in energie en gas? Dan bespaart u in een jaar toch snel circa €200. Bekijk de gemiddelde energiekosten eens op dit moment, er is altijd een geschikte energie actie waarbij u nog meer bespaart. Zoek uw energierekening er maar eens bij en beoordeel zelf hoeveel u kunt besparen. De goedkoopste energieleverancier is altijd binnen bereik op EnergieVergelijking.nl.

Plaats een reactie