Transportkosten

Uw regionale netbeheerder brengt u kosten in rekening voor het gebruik van hun netwerk, deze transportkosten betaalt u naast de kosten voor uw levering. Uw transportkosten worden berekend op het volume of ook wel de grootte van de aansluiting. Tegenwoordig worden de transportkosten vermeld op de rekening die de energieleverancier u toestuurt. Voorheen kreeg men dit nog van de netbeheerder maar sinds 1 augustus 2013 is de energierekening volgens het leveranciersmodel dus niet meer via het netbeheerdersmodel.

Transportkosten zijn deze hetzelfde als de leveringskosten?

Soms lijkt uw energierekening erg verwarrend. Want we zien de transportkosten voorbij komen, maar ook netwerkkosten. Kosten voor de netbeheerder dus. Maar uw netbeheerder maakt meer kosten dan voor enkel het transport van energie en gas. Het landelijke netwerk behoeft dagelijks ook onderhoud. De ACM is belast met het bepalen van de hoogte van deze kosten. Zij stellen dit dan ook elk jaar vast. Op deze manier kunnen de netbeheerders hun taken behoorlijk uitvoeren. Wij als consument of bedrijf betalen mee aan deze kosten. De Transportkosten moet u overigens niet verwarren met de leveringskosten.

Netbeheerder wordt deels betaald door de consumenten en bedrijven

De leveringskosten zijn kosten voor het leveren van energie en gas. En dat staat los van de transportkosten. De netbeheerders maken dus kosten om storingen te verhelpen. Maar ook het onderhoud van ons netwerk is van belang. We betalen allemaal hetzelfde bedrag aan de netbeheerder voor de kosten die zij maken. Waar wel een verschil kan zitten is als u heel ver van Groningen af woont. Dan moet uw aardgas een langere weg afleggen naar uw aansluiting. En dit kost extra geld.

3.9/10 - (68 stemmen)

Plaats een reactie