Transporttarief voor stroom en gas volgend jaar iets lager

gastransport

Volgens een bericht van de ACM Autoriteit Consument&Markt gaan de transportkosten voor stroom en gas iets dalen. Daardoor gaan huishoudens minder betalen voor de transporttarieven aan de netwerkbeheerder. In 2014 en dit jaar zagen we de tarieven ook al dalen. Het maximumtarief gaat van €327,52 naar €321,80.

Naberekening in 2014 zorgde voor forse verlaging transporttarieven

De transportkosten daalden in 2014 enorm omdat er een naberekening was gemaakt en die bleken lager uit te vallen dan de oorspronkelijke berekening. In 2016 zal het transporttarief voor stroom een beetje stijgen (0,56%). Dit jaar zal de ACM dan ook een naberekening gaan maken waardoor de stijging voor volgend jaar miniem blijft.

Dit jaar daalt het transporttarief minder ten opzichte van 2014

De berekening van dit jaar zal ertoe dragen dat de daling van de transporttarieven lager uitvallen en er komen andere kosten bij zoals de precariokosten die de gemeenten in rekening brengen voor de elektriciteitskabels. De regionale transportkosten voor gas zullen met 5.5% gaan dalen. De totale energierekening zal door deze kosten lager worden.

Investeringen aan hoogspanningsnet neemt toe met miljoenen

Het landelijke transport voor elektriciteit stijgt van 13 miljoen euro naar maar liefst 468 miljoen euro. Hieronder vallen de kosten voor grote investeringen en het uitbreiden van het elektriciteitsnetwerk in Wateringen-Bleiswijk en de Noordoostpolder. Verder zal TenneT 130 miljoen uit de veilingpot gaan gebruiken om de transporttarieven te verlagen voor de huishoudens.

GTS zal volgens de ACM haar tarieven voor het landelijk transport voor gas binnen een aantal weken bekend gaan maken.

Bron:ACM

Plaats een reactie