Turteltaks België

turteltaksSinds 1 maart 2016 moeten ingezetenen van België een heffing op de energie betalen zoals wij in Nederland dat doen in de vorm van energiebelasting. De Turteltaks is bedoeld om de schuld af te lossen die ontstaan is door afgifte van groene stroom certificaten voor zonnepanelen.

Bijdrage Energiefonds vanaf 1 maart 2016 verplicht

De eigenlijke naam van de Turteltaks is de Bijdrage Energiefonds en zo zal dit ook worden vermeld op de energierekening wanneer u woonachtig bent in België. De hoogte van de Turteltaks is afhankelijk van uw energieverbruik over een kalenderjaar. Dus hoe meer u aan energie verbruikt hoe meer u aan Turteltaks moet betalen.

Deze bedragen kunnen dus oplopen tot een paar honderd euro per jaar wanneer u dus veel verbruikt. Om een voorbeeld te geven:

  • tot 5000 kWh betaalt een Belgisch huishouden €100 per jaar
  • vanaf 5000 kWh tot aan 10.000 kWh €130 per jaar
  • vanaf 10.000 kWh tot aan 20.000 kWh €290 per jaar

Turteltaks word in meeste gevallen verrekend maar niet door elke energieleverancier!

De Turteltaks word al verrekend met het voorschotbedrag die maandelijks aan de energieleverancier word voldaan, stapt u in de tussentijd over naar een andere energieleverancier? Dan wordt de Turteltaks op uw eindafrekening verrekend. Toch dient u uw energierekening te raadplegen om u zelf ervan te verzekeren dat de Turteltaks ook is verrekend om financiële misverstanden te voorkomen op uw eindafrekening.

Een dubbele meter wat nu?

Consumenten met een dubbele energiemeter vragen zich vaak af of zij de heffing dan ook twee keer moeten betalen, maar de heffing word berekend op uw aansluiting die gekoppeld is aan uw EAN code. Heeft u twee EAN codes voor uw aansluiting? In dat val moet u dan ook twee keer de heffing betalen. Voor extra informatie kunt u de website van de Vlaamse Belastingdienst raadplegen.

 

Plaats een reactie