Uw huis duurzaam verwarmen

Er is steeds minder aardgas beschikbaar, waardoor het ook steeds duurder wordt. Reeds werd bekend dat de overheid minder gas gaat boren in Groningen, omdat dit te veel schade aanricht in de omgeving. Gelukkig kunt u uw huis duurzaam verwarmen. Er komen steeds meer alternatieven voor de verwarming en warm water. Zo zijn er onder ander zonneboilers of waterpompen, welke de hr-ketel, cv-ketel of gaskachel langzamerhand gaan vervangen.

Circa de helft van uw energierekening bestaat uit de kosten voor verwarming. Ongeveer tien procent van de rekening wordt veroorzaakt door het opwarmen van warm water. Wat als we daar eens zuiniger mee om zouden gaan?

Uw huis duurzaam verwarmen

Vrijwel alle woningen worden momenteel verwarmd met behulp van aardgas. Echter wil de Nederlandse overheid hiervan af. Het is niet wenselijk voor het klimaat en het stoot veel CO2 uit. Duurzaam verwarmen betekent dat u uw huis opwarmt zonder CO2-uitstoot. Langzamerhand gaat de cv-ketel uit de huizen en wordt deze vervangen door een elektrische warmtepomp.

Isolatie

Goed geïsoleerde huizen hebben in de winter maar weinig warmte nodig. De meeste huizen die na het jaar 2000 zijn gebouwd, zijn voorzien van goede isolatie en HR++ gas. Oudere huizen zijn doorgaans ook wel geïsoleerd, maar de isolatielaag is veel dunner. Ook zijn veel oude huizen slechts gedeeltelijk geïsoleerd. Het is daarom raadzaam om na te gaan of uw huis goed geïsoleerd is. Goede isolatie kost geld, maar bespaart op termijn nog veel meer geld.

Ketel

Beschikt u over een ketel die ouder is dan twaalf jaar? Dan kan het raadzaam om te kijken naar een nieuwe ketel. Er zijn nu verschillende alternatieven voor de standaard cv-ketel. U kunt nu onder andere kiezen voor een hr-ketel met slimme thermostaat. Ook een zonneboiler of een hybride waterpomp zijn zeer duurzame apparaten.

Hr-ketel met slimme thermostaat

Een hr-ketel werkt nog steeds op aardgas, maar wel wordt er veel zuiniger omgegaan met gas. Bovendien werkt een gedeeltelijk van het apparaat ook met een zuinige elektrische pomp. Met behulp van de slimme thermostaat kunt u de verwarming bovendien op afstand regelen en instellen.

Zonneboiler

Met behulp van een zonneboiler kan water worden verwarmd door het zonlicht. Is er te weinig zonlicht? Dan zal de hr-ketel bijspringen. Daarmee bespaart u ongeveer de helft van het gasverbruik voor het warme water.

Hybride waterpomp

Een hybride waterpomp is een kleine elektrische warmtepomp en een hr-ketel op gas ineen. De warmtepomp zal het meeste werk doen en de hr-ketel zal voor extra warmte zorgen op koude dagen. Hiermee zal de CO2-uitstoot voor de verwarming verminderen met circa 50 procent.

Volledig elektrische warmtepomp

Tot slot kunt u ook nog kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp. Zodoende heeft u helemaal geen cv-ketel op gas meer nodig. Echter is het wel belangrijk om een goed geïsoleerd huis te hebben. Ook vloerverwarming is gewenst.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

waterbesparende douchekop

Duurzaam verwarmen van water

Veel huishoudens hebben gelukkig al een waterbesparende douchekop, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties voor het duurzaam verwarmen van water. Zo kunt u onder andere kiezen voor een douche met terugwinning van warmte. Er verdwijnt namelijk veel warm water het riool in als u aan het douchen bent. Echter kan dat warme water ook opnieuw opgevangen worden, waardoor u (gereinigd) het warme water nogmaals gebruikt. Daardoor hoeft de ketel weer minder hard te werken.

Kies voor zonnepanelen

Onder andere met behulp van een zonneboiler kunt u uw huis opwarmen met stroom. Echter moet uw huis natuurlijk ook voorzien worden van stroom. Het is dan natuurlijk erg fijn als u uw eigen kunt voorzien van stroom. Met behulp van zonnepanelen kan dat. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. De zon hoeft daarvoor niet fel te schijnen, want ook op bewolkte dagen kunt u ‘gewoon’ genieten van de zon. Zonnepanelen gaan circa 22 jaar mee en daar heeft u dus erg lang plezier van.

Een duurzame energieleverancier

Natuurlijk mag een duurzame energieleverancier ook niet ontbreken. Veel huishoudens zijn nog steeds afhankelijk van energie van een energiemaatschappij. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze groene prijsvechters in Nederland. U kunt groene energie afnemen voor weinig geld. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk welke aanbieder in uw geval het voordeligste is. Door jaarlijks over te stappen van energieleverancier, kunt u jaarlijks ook ontzettend veel geld besparen: tot wel 400 euro per jaar.

Plaats een reactie