Vaste kosten stadsverwarming hoger in 2020

De vaste kosten stadsverwarming hoger in 2020 voor huurders. De Warmtewet is per 1 januari van dit jaar veranderd. Daartoe heeft de ACM de maximale tarieven vastgelegd. Omdat de Warmtewet gewijzigd is gaan de vaste kosten voor huurders die stadsverwarming hebben omhoog. Wel is het zo dat de kosten voor het gebruik van duurzame warmte lager worden. Dit scheelt overigens wel per warmteleverancier. Voor gebruikers van stadsverwarming blijven de tarieven wel een heikel punt.

Minder voordeel voor gebruikers stadswarmte

Temeer omdat deze verbruikers eigenlijk al gebruik maken van duurzame warmte, toch levert het hun weinig voordeel op. Dit komt omdat zij gebonden zijn aan hun warmteleverancier, zij kunnen met warmte helaas niet overstappen. De enige besparing die zij kunnen behalen op de energiemarkt is door over te stappen met stroom. Toch is daardoor het voordeel een stuk kleiner. Huishoudens die aangesloten op het warmtenet moesten in 2019 al meer betalen dan in 2018. Zij betaalden gemiddeld €165 meer voor hun energiekosten.

Vaste kosten stadsverwarming hoger in 2020

Het warmtenet wordt de komende jaren juist uitgebreid zodat meerdere consumenten er gebruik van moeten maken. Vooral omdat dit een alternatief is voor aardgas. Alleen missen huishoudens die er gebruik van maken de voordelen van het overstappen op de energiemarkt. De tarieven voor stadsverwarming zijn gekoppeld aan de gasprijs. De energiebelasting voor gasverbruikers is dan ook weer omhoog gegaan. Doordat de vaste kosten voor stadsverwarming hoger in 2020 zijn biedt dat nog minder voordeel voor de gebruikers ervan.

Duurzame energie en warmte goed voor het milieu maar voor de portemonnee?

Door juist meer duurzame energie en warmte te verbruiken levert dat een energieneutrale toekomst op. Alleen wordt het voor met name huurders duurder die dus aangesloten zijn op het warmtenet. De energiekosten maken een groot onderdeel uit van de maandelijkse lasten. Veel huishoudens doen al erg hun best om te besparen. Zij het door minder lang te douchen, de verwarming lager zetten. Er zijn natuurlijk vele tips waarmee we ons verbruik verlagen kunnen. Toch blijft de energierekening dankzij besparen een dure post.

Warmtewet gewijzigd in 2019 en 2020

Sinds de Warmtewet in 2014 een feit werd is er onderhand al weer veel veranderd. Bijvoorbeeld sinds 1 juli 2019 valt de levering van duurzame warmte bij de verhuurder niet meer onder de Warmtewet. De kosten voor verwarming worden nu betaalt via de servicekosten aan de verhuurder. Dat houdt dus ook in dat alle kosten voor stadsverwarming zoals onderhoud en afschrijving ook onderdeel van de huurprijs zijn. Zijn u bepaalde kosten niet duidelijk? Vraag uw verhuurder dan om een duidelijke uitleg. Op de website van de overheid staan de nieuwe wijzingen in de Warmtewet ook vermeld. Dit kunt u ook als naslagwerk gebruiken. Ook de ACM heeft aanvullende informatie over stadsverwarming en blokverwarming.

Plaats een reactie