Vattenfall levert windenergie aan Amsterdamse trams en metro vanaf 2019

Vattenfall gaat windenergie leveren aan de Amsterdamse trams en de metro vanaf 2019. De stadsvervoerder GVB Amsterdam heeft gekozen voor een contract met Vattenfall. Zij zullen Nederlandse windenergie gaan leveren. Omdat Amsterdam aan de voorwaarden wil voldoen voor een CO2 vrije omgeving kozen zij voor Vattenfall. De overeenkomst tussen de beide partijen is voor tien jaar.

Een jaarlijkse besparing van 84 Kton aan CO2

De GVB zal met deze stap 84 Kton aan CO2 besparen op jaarbasis. De samenwerking omvat niet alleen de levering van groene stroom. Samen gaan ze bekijken op welke manier de GVB kan besparen op het verbruik. Er worden verschillende mogelijkheden bekeken. Een zonnedak op het pand van de GVB bijvoorbeeld. De zonne-energie van het dak van de vervoerder kan omwonenden weer voorzien in de energiebehoefte. En de energie die vrijkomt bij het remmen, of deze weer ingezet kan worden voor andere doeleinden.

Nederlandse windparken van Nuon leveren de stroom aan GVB

Zo moet het windpark Slufterdam het vervoersbedrijf van energie gaan voorzien, ook andere Nederlandse windmolens zullen stroom gaan leveren. Nuon/Vattenfall heeft de taak op zich genomen om haar klanten de mogelijkheid te geven fossielvrij te zijn in één generatie. Dit is dus een grote stap voorwaarts. In 2015 maakte de gemeente Amsterdam al bekend dat zij haar bussen wilde verruilen voor bussen op duurzame stroom. Daarbij komen er elektrische bussen bij. Het plan is om alle 200 stadsbussen op groene stroom te laten rijden.

Luchtkwaliteit wordt verbeterd in Amsterdam

Dit komt ook ten goede aan de luchtkwaliteit in Amsterdam. De wettelijke norm werd al op verschillende plekken overschreden. De stadsvervoerder was al overgegaan op groene stroom maar deze werd deels wel vergroend middels groencertificaten. Dit zou dan neerkomen op sjoemelstroom. Met deze overeenkomst laat het vervoerdersbedrijf dan ook zien zich te distantiëren van sjoemelstroom.

Wilt u ook gebruik maken van echte groene stroom uit Nederland?

Nuon/Vattenfall heeft verschillende windparken in Nederland die windstroom opwekken. Lijkt u dit ook wat? Start dan eens een energievergelijking op en bekijk wat Nuon u te bieden heeft. Windenergie van Nederlandse bodem draagt namelijk bij aan de duurzame energietransitie. Dus als u zou kiezen voor Nederlandse windstroom dan vergroot u het percentage. Ook andere energieleveranciers leveren energie dat opgewekt is in Nederland. Het kan dus ook zo zijn dat u kiest voor een andere energieleverancier. Het belangrijkste naast echte groene stroom is dat u kunt besparen.

Plaats een reactie