Waarom is ventileren in de badkamer zo belangrijk?

Er komt veel vocht vrij in de badkamer. Dat is een van de redenen waarom ventileren in de badkamer zo belangrijk is. Echter zijn er nog meer aandachtspunten. Daarover leest u meer in dit artikel.

Ventileren in de badkamer

Ventileren in de badkamer is ontzettend belangrijk. Er komt namelijk veel vocht vrij als u gaat douchen, baden of stomen. Dat kan ook zorgen voor vochtproblemen, nare geurtjes, gladheid of condens. Datzelfde vocht kan de meubels in uw badkamer aantasten. Om die reden is het belangrijk om dat te voorkomen. Als u goed ventileert, zorgt dat ervoor dat de vochtige lucht wordt afgevoerd. Indien u schimmelplekken behandelt, zonder ook daadwerkelijk te kijken naar ventilatie, is het een kwestie van tijd voordat de schimmelplekken weer terugkeren.

Badkamerventilatoren

Er zijn ontzettend veel verschillende badkamerventilatoren beschikbaar. Zo kunt u kiezen voor een model met een timer, een hygrostaat of een standaardmodel. Het standaardmodel kan aan- en uitgezet worden. Dat werkt erg eenvoudig. Het model met een ingebouwde timer, start wanneer u gebruikmaakt van de badkamer. Ook kan de ventilator nog blijven werken voor een bepaald aantal minuten, nadat u de badkamer verlaten hebt. De meeste luxe versie is de hygrostaat. Deze ventilator gaat automatisch aan zodra de luchtvochtigheid boven een bepaalde waarde komt. Is dat niet het geval? Dan blijft het apparaat inactief.

Wat kan ik nog meer doen (naast ventileren)?

Het is belangrijk dat u uw badkamer past verlaat, zodra de tegenwanden, spiegels, douche- en badranden goed droog zijn. Ook is het belangrijk dat u geen natte handdoeken laat liggen. Hang deze, na uw douchebeurt, bij voorkeur op.

Zorg er verder voor dat uw badkamer goed geïsoleerd is. Verder houden schimmels niet van vaste oppervlakten. Kies daarom bij voorkeur voor tegels in plaats van verf. Als alternatief is schimmelwerende verf ook nog een optie.

Herkennen van vocht

Een vochtige badkamer is gemakkelijk te herkennen aan de hand van de volgende punten:

  • Condens;
  • Aangetaste radiator;
  • Schimmels;
  • Vochtplekken;
  • Muffe lucht;
  • Verf- of stuckwerk dat loslaat.

Vocht en schimmels voorkomen

U kunt schimmels zoveel mogelijk voorkomen, maar geheel voorkomen is helaas niet mogelijk. Daarom kunt u het zoveel mogelijk proberen te minimaliseren. Schimmel groeit vaak op vochtige plekken én daarom is het noodzakelijk om deze plekken goed aan te pakken. Dat is dus ook vaak in de badkamer. Ventileren is de badkamer is daarom ook zo belangrijk.

Kosten ventilatie

Ventileren in de badkamer is ontzettend belangrijk. Een ventilatiesysteem kan echter vrij prijzig zijn. Zo zijn er modellen vanaf 26 tot wel 2499 euro. Afhankelijk van uw voorkeuren kunt u een model bestellen voor uw badkamer.

Energie besparen?

Wilt u er ook voor zorgen dat uw energierekening omlaaggaat? Zorg er dan voor dat u jaarlijks overstapt van energieleverancier. Door jaarlijks over te stappen kunt u ook jaarlijks een welkomstkorting ontvangen. Bovendien bent u verzekerd van scherpe energietarieven! Start direct met energie vergelijken en bespaar ook op uw vaste lasten.

Plaats een reactie