Ventileren zonder warmteverlies

Goed ventileren is ontzettend belangrijk voor uw gezondheid, maar als u uw ramen en/of deuren open hebt staan komt er ook kou naar binnen. Hoe kunt u nou goed ventileren zonder warmteverlies? U leest het in dit artikel.

Luchtverversing in huis ging ‘vroeger’ altijd vanzelf, via de naden en kieren. Echter zijn de huizen van tegenwoordig kierdicht en is er een andere manier nodig om het huis te ventileren. Vuile lucht zal het huis uit moeten en vanzelfsprekend zal de schone lucht weer naar binnen moeten. Vervuilde lucht is namelijk slecht voor uw gezondheid en vooral zieke en oudere mensen kunnen daar erg last van krijgen. Alhoewel ventilatie wel degelijk wat energie kost, is het wel noodzakelijk. Het is dan ook absoluut geen verspilling, maar nodig om gezond te blijven.

Tips voor ventileren zonder warmteverlies

Ventileren zonder warmteverlies is gelukkig goed te realiseren. Houd rekening met de volgende tips.

Voortdurende aanvoer van frisse lucht

Via open ventilatieroosters, of eventueel (klep)raampjes, kunt u er gemakkelijk voor zorgen dat er frisse lucht naar binnenkomt. Zorg er ook voor dat de lucht binnen goed kan doorstromen, door roosters in binnenmuren en –deuren.

Niet roken in huis

Niet iedereen zal deze tip in acht nemen, maar roken in huis is not done. Daarmee wordt ventileren wel erg moeilijk.

Ventileer extra

Als u kookt, doucht of klust in het huis is het raadzaam om extra te ventileren. Ook als u ergens een droogrek hebt staan, is het belangrijk om extra te ventileren. Als u kookt kunt u een extra raam openzetten of het ventilatiesysteem gebruiken.

Verminder vocht in huis

Als het even kan, is het raadzaam om de was buiten te laten drogen. Daarnaast kunt u koken met de deksel op de pan en de vloer drogen na het dweilen. Dat zorgt ervoor dat u aanzienlijk minder vocht in huis hebt. Dat gaat ook weer schimmels tegen.

Geiser met afvoer naar buiten

Zorg ervoor dat uw geiser een afvoer heeft naar buiten. Laat de schoorsteen van een openhaard regelmatig vegen, zodat er voldoende luchtaanvoer is als deze aanstaat.

Schadelijke stoffen?

In verf kunnen schadelijke stoffen zitten. Het is daarom raadzaam om te kiezen voor oplosmiddelarme verf. Houd rekening met keurmerken.

Onderhoud

Als u een mechanische of balansventilatie heeft, is het raadzaam om deze iedere twee jaar te laten onderhouden. Maak het tevens met enige regelmaat schoon.

Energiezuinig ventileren

Ventilatie kost altijd energie: u kunt het niet voorkomen. Immers gaat er warme lucht verloren uit de woning en komt er frisse, koude buitenlucht voor in de plaats. Het is daarom ook nooit energieverspilling.

Om die reden kan het daarom wél verstandig zijn om energieleveranciers te vergelijken. Als u energieleveranciers vergelijken gaat, kunt u veel geld besparen op uw energierekening. Met behulp van onze handige vergelijkingstool kunt u honderden euro’s per jaar besparen.

6/10 - (141 stemmen)

Plaats een reactie