Verenigde Staten opent eerste power to gas opslagsysteem

SoCalGas heeft twee power to gas projecten gelanceerd in de Verenigde Staten. De power to gas fabrieken worden geopend in de staten Californiƫ en Colorado. De power to gas fabrieken zijn koolstofvrij.

Power to gas als opslag

De techniek van de fabrieken converteren elektriciteit in gasvormige energie en kan Noord-Amerika voorzien van een grootschalige kosten effectieve oplossing om overtollig power to gas op te slaan. De elektrolyse methodes waarbij zonne-energie of windenergie word gebruikt zet dit om in koolstof vrij waterstofgas. Het water word afgebroken en word vervolgens omgezet in synthetisch duurzaam methaan.
Power-to-gas-proces

De opslag kan ook gebruikt worden als multifunctionele bron voor bijvoorbeeld voertuigen, microturbines, brandstofcellen of andere apparatuur. Soortgelijke systemen worden in Duitsland al gebruikt en onderzocht wereldwijd om als opslag te dienen voor overtollige windenergie en zonne-energie. Het bestaande pijpleidingssysteem in Noord-Amerika kan gebruikt worden hiervoor. Het kan dan dienen als een kosteneffectieve opslag, en kan duurzame energie op aanvraag leveren.

Capaciteit opslag nog niet op grote schaal

De mogelijkheden voor opslag zijn momenteel nog beperkt op kleine schaal en de batterijen blijven vooralsnog duur. De resultaten van dit project worden aan het einde van het jaar verwacht.

Plaats een reactie