Vereniging van Eigenaren mogen BTW terugvorderen met zonnepanelen

zonnepanelen

In een bericht van Duurzaamnieuws valt te lezen dat Verenigingen van Eigenaren de BTW mogen terugvorderen wanneer zij zonnepanelen hebben aangeschaft. Eerder bestond daar nog weinig helderheid over. Een voorbeeld hiervan is Enshared die huishoudens en ondernemers de mogelijkheid biedt om duurzaam energie op te wekken. Zij hebben bij de belastingdienst informatie opgevraagd omdat zij de levering van zonnestroom verzorgen in de Postcoderoos regeling.

Zonnepanelen? dan ben je ondernemer voor de belasting

Het blijkt dat zij de BTW mogen terugvorderen over hun investering in zonnepanelen. Voor een particulier is het sinds 3 jaar mogelijk (2013) om de BTW terug te kunnen vragen wanneer zij een zonnepanelen systeem aanschaffen. Een eigenaar van een zonnepanelen systeem word door de belasting namelijk gezien als ondernemer waardoor zij de BTW kunnen indienen die zij hebben betaald voor de aanschaf.

Postcoderoosregeling kent aantrekkelijke fiscale regeling

In het geval van de postcoderoos regeling ligt het anders omdat dit een fiscale regeling betreft voor de Vereniging van Eigenaren want zij verdelen de opgewekte zonnestroom onder hun leden. De zonnestroom die weer word geproduceerd en verkocht aan de energieleverancier daar moet wel BTW over worden betaald. De zonnestroom word namelijk niet gebruikt voor het eigen pand, maar eigenlijk doorverkocht aan de energieleverancier wat door de belastingdienst als ondernemerschap word gezien.

VvE mag geen winstoogmerk voeren

Koopt een VvE zonnepanelen voor het appartementencomplex? Dan kan er in dat geval geen BTW worden teruggevorderd omdat een VvE geen winstoogmerk heeft en zij daarom ook geen BTW hoeven af te dragen. In die gevallen kunnen VvE’s een beroep doen op de Postcoderoos regeling want dan krijg je te maken met de Regeling Verlaagd Tarief. Leden van een VvE krijgen in dat geval een korting op de energiebelasting wanneer zij lokaal en duurzaam energie opwekken. De postcoderoosregeling is landelijk en een wijk of een dorp kunnen dan onderling duurzame energie opwekken.

Aan de postcoderoosregeling zijn wel een aantal voorwaarden verbonden:

  • kleinverbruikers met een maximale aansluiting van 3x80A
  • postcodegebied moet vier gelijke cijfers betreffen wat weer grenst aan de viercijferige postcodegebieden
  • De korting geldt tot het maximaal verbruik
  • De korting geldt tot maximaal 10.000 kilowattur

Bent u een lid van een VvE en heeft u interesse in de postcoderoosregeling? Dan kunt u zich inlezen op de website van het RVO. Voor advies kunt u ook naar  postcoderoosregeling.nl gaan, hier word verder uitgelegd wat de regeling precies inhoud.

Plaats een reactie